Hoe het leven van Lady Louise Windsor deze week voorgoed kan veranderen

Krijgt Engeland er morgen een prinses bij?

Exciting times! Lady Louise Windsor, de jongste kleindochter van de Queen, wordt op 8 november achttien jaar oud. En dat kan binnen de royal family van grote betekenis zijn.

Achttien kaarsjes

De dochter van prins Edward en zijn vrouw Sophie, de graaf en gravin van Wessex, mag deze week achttien kaarsjes uitblazen. Louise is een stuk jonger dan veel andere koninklijke kleinkinderen (haar neef Peter, de zoon van prinses Anne, is bijvoorbeeld al 43 jaar oud) en altijd een beetje buiten beeld gebleven. Wel zou Louise – groot paardenliefhebber en de braafheid zelve – een van de Queens lievelingetjes zijn.

En er hangt verandering in de lucht. Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe Louise langzaam naar voren treedt. Ze is iets vaker met haar ouders op pad in het openbaar en maakte haar televisiedebuut in een documentaire over haar opa, prins Philip. De achttiende verjaardag betekent dat we nog meer van Lady Louise kunnen gaan zien.

Een nieuwe prinses?

De volwassen leeftijd betekent namelijk dat Louise mag gaan kiezen of ze 'n echte prinses wordt. Ze heeft als sinds haar geboorte recht op de titel 'Hare Koninklijke Hoogheid prinses Louise', maar haar ouders besloten het met Lady een tikje bescheidener te houden. “We willen Louise en haar boertje James op laten groeien met het idee dat ze later moeten werken voor hun geld”, legde gravin Sophie eerder uit. “Daarom besloten we om de Koninklijke Hoogheid-titels niet te gebruiken. Ze hebben er wel recht op en ze kunnen na hun achttiende beslissen om ze ook te gebruiken, maar ik denk dat dat erg onwaarschijnlijk is.”

De tijden zijn echter veranderd sinds die uitspraak van moeder Sophie. Met het overlijden van prins Philip, het vertrek van prins Harry en Meghan en het terugtrekken van schandaalprins Andrew, komt The Firm eigenlijk royals te kort voor alle werkzaamheden. En de Wessexjes genieten steeds meer populariteit, waardoor Lady (of prinses?) Louise best wel eens de reddende engel van de royals kan worden.

Lady Louise. Beeld: BrunoPress

Nieuwe titel

Nog een reden om de prinsessentitel aan te nemen, is naar verluidt de onenigheid die prins Edward met zijn broer prins Charles heeft. Prins Edward zou namelijk na het overlijden van prins Philip de titel van zijn vader, Duke of Edinburgh krijgen. Maar als oudste zoon heeft Charles die titel automatisch geërfd – en hij kan hem pas weer opnieuw 'uitdelen' wanneer hij zelf op de troon zit. Zo makkelijk is het niet om een stapje hoger te klimmen op de adellijke ladder! Het zou Edward echter niet bepaald lekker zitten dat hij pas hertog kan worden (in plaats van graaf) wanneer zijn beide ouders overleden zijn en zijn broer koning wordt, wetgeving of niet.

“Louise is een bescheiden tiener en gedraagt zich niet als een prinses, maar ze is er wel eentje. Dat is een feit”, vertelde een vriend van Edward en Sophie afgelopen zomer over de kwestie. “Als Charles domme spelletjes gaat spelen over titels, moeten Edward en Sophie er misschien voor zorgen dat ze de titel gebruiken die hun familie al heeft.”

Viscount James, prins Edward, Lady Louise en gravin Sophie. Beeld: BrunoPress

Op naar de uni

Mócht ze ervoor kiezen om toch prinses te worden, dan kan Louise ook royal duties uit gaan voeren. Lintjes doorknippen, conferenties bijwonen, toespraken houden. Het lijkt eerlijk gezegd niet het gewenste carrièrepad voor de ietwat schuchtere Louise. Momenteel moet Jarige Jet haar middelbare school nog afronden. Volgens gravin Sophie is ze een slimme meid, die hoogstwaarschijnlijk wel door wil naar de universiteit: “Al wil ik haar er niet toe dwingen.”

En voordat Louise zulke moeilijke knopen door moet hakken, is het eerst tijd voor een stukje birthday cake. Van harte alvast, Lady Louise!

Bron: Tatler, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws