Breaking: Buckingham Palace meldt overlijden Queen Elizabeth

De koningin is 96 jaar oud geworden.

Zojuist heeft Buckingham Palace het droevige nieuws naar buiten gebracht dat koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd is overleden.

Overlijdensbericht

Buckingham Palace heeft donderdagavond een statement uitgebracht: “De Queen is deze middag vredig overleden op Balmoral. De koning [Charles] en de koningin-gemalin [Camilla] blijven deze avond op Balmoral en keren morgen terug naar Londen.”

Balmoral was het Schotse landgoed van Queen Elizabeth, waar zij traditiegetrouw elke zomer verbleef. Een groot deel van de Britse koninklijke familie is vandaag naar Balmoral gekomen, nadat artsen lieten weten zich ernstig zorgen te maken over haar gezondheidssituatie.

Hoe nu verder?

Met het overlijden van Elizabeth is er een einde gekomen aan haar ruim zeventig jaar op de troon. Ze was daarmee de langst zittende koningin ter wereld aller tijden. Het overlijden van de Queen betekent volgens de Britse koninklijke tradities dat Charles met onmiddellijke ingang koning is geworden. Zijn echtgenote Camilla is nu koningin-gemalin. De kroning van koning Charles vindt op een later moment plaats.

Eerst staan echter verschillende belangrijke momenten op de planning rond het overlijden van Elizabeth. Zo zal zij uiteindelijk bijgezet worden in de St. George’s Chapel bij haar vader, moeder, en haar grote liefde prins Philip, met wie zij meer dan 73 jaar lang getrouwd was.

Beeld: BrunoPress

Een veelbewogen leven

Elizabeth Alexandra Mary werd op 21 april 1926 geboren als prinses van York. Ze was het oudste kind van prins Albert en Elizabeth Bowes-Lyon, hertog en hertogin van York. In 1930 volgde zusje prinses Margaret. Elizabeth was niet vanaf haar geboorte voorbestemd om koningin van het Verenigd Koninkrijk te worden. Alles veranderde echter toen de oom van Elizabeth, koning Edward VIII, in 1936 afstand deed van de troon om te kunnen trouwen met de tweemaal gescheiden Wallis Simpson. Door zijn aftreden werd Elizabeths vader onverwachts koning, waardoor prinses ‘Lilibeth’ de eerstvolgende in de lijn van de troonopvolging werd.

Een jonge prinses Elizabeth met haar zusje Margaret. Beeld: BrunoPress

Bijna net zo onverwachts kwam de voortijdige dood van Elizabeths vader, inmiddels beter bekend als koning George VI. Hij overleed in februari 1952, waardoor zijn oudste dochter op 25-jarige leeftijd koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk werd. Een jaar later werd ze traditioneel gekroond en gezalfd. De kersverse Queen was op dat moment al getrouwd met haar grote liefde, de vijf jaar oudere Philip, hertog van Edinburgh. Samen hadden zij al twee kinderen, prins Charles (1948) en prinses Anne (1950).

Het jonge gezin van Elizabeth en Philip. Beeld: BrunoPress

Op haar 21ste verjaardag had (toen nog prinses) Elizabeth in een indrukwekkende toespraak al verklaard dat ze ‘haar hele leven, of het nu lang of kort duurt’ zou toewijden aan haar koninkrijk. Het werd een zeer lang leven, vol plichtsbesef en dienstbaarheid. In haar vele jaren als koningin kwam Elizabeth regelmatig voor persoonlijke of politieke uitdagingen te staan, waarbij ze altijd het voortbestaan van de monarchie voor ogen hield.

In de jaren zestig werd het koninklijk gezin uitgebreid met prins Andrew (1960) en prins Edward (1964). Bij haar overlijden had Queen Elizabeth acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen.

Het Koninklijk Gezin: koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward. Beeld: BrunoPress

Ondanks dat haar vele decennia op de troon niet zonder schandalen en onheil voorbijgingen, bleef Queen Elizabeth over het algemeen een zeer geliefd staatshoofd tot op haar dood. Haar overlijden wordt gezien als een groot gemis en internationaal wordt er om de Queen gerouwd.

Zorgen over de gezondheid van Queen Elizabeth begonnen toe te nemen in het najaar van 2021, enkele maanden na het overlijden van haar echtgenoot prins Philip, die 99 jaar oud werd. De koningin zegde eind 2021 meerdere afspraken af, verbleef in het ziekenhuis en werd met wandelstok gezien. Door de afwezigheid van de Queen namen prins Charles en zijn oudste zoon, prins William (nu eerste in de lijn van de troonopvolging) al steeds meer taken van de monarch over.

queen-elizabeth-corona
De Queen in februari 2022. Beeld: BrunoPress

In februari 2022 vierde Queen Elizabeth dat ze precies zeventig jaar op de troon zat. Zij sprak zich toen lovend uit over haar zoon Charles en deelde daarbij haar ‘uitdrukkelijke wens’ dat schoondochter Camilla ‘koningin-gemalin’ genoemd zal worden. In juni 2022 werd haar platina troonsjubileum groots gevierd in heel het Verenigd Koninkrijk, al was de Queen daarbij zelf ook slechts kort aanwezig vanwege vermoeidheidsklachten.

Het hele jaar door deed de Queen rustig aan en verscheen ze weinig in het openbaar. Het paleis liet verder weinig los over haar gezondheid, tot uit een statement in september 2022 bleek dat haar artsen zich grote zorgen maakten. Een halve dag na dit statement werd bekendgemaakt dat de Queen is overleden.

Ook bij Beau Monde zijn we stil van het nieuws. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Royal Family en het afscheid van de Queen.

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws