Waarom Camilla waarschijnlijk nooit queen zal worden

Charles wordt koning, maar Camilla geen koningin. Hoe zit dat?

Lees ook

Natuurlijk willen we er nog lang niet over nadenken. Maar op het moment dat koningin Elizabeth komt te overlijden, is zoon Charles eerste in lijn voor de troonopvolging. Hij zal dan de koninklijke titel 'King' dragen. Maar toch wordt Camilla dan waarschijnlijk géén 'Queen' of zelfs 'Queen Consort'. Dit is hoe het zit.

Titels

Bij de Britse royal family is het niet altijd even makkelijk te overzien wie welke (ere)titels precies toekomt. Er zijn een hoop regels voor vastgesteld, maar die regels willen ook nog wel eens veranderen. Bovendien hebben de Britten bijzonder robuuste royals, waardoor er soms unieke situaties ontstaan qua royal titels. We blikken even terug.

Veranderende regels

Hoewel we allemaal weten dat de tradities binnen Buckingham Palace meestal rotsvast staan (hoewel er in het afgelopen jaar genoeg van is afgeweken), is er qua titels vaak toch ruimte voor kleine aanpassingen.

Een goed voorbeeld is wijlen prins Philip. Hij was geen koning, maar droeg de titel prins. Zelfs dat stond echter niet van tevoren vast. Hier heeft Elizabeth namelijk zélf nog haar best voor moeten doen. Op 22 februari 1957 werd het bekend middels een 'Letters Patent'. Dit is een speciaal soort wettelijk document, waarmee de royals bijzondere titels, statussen en functies kunnen toewijzen. Zodoende wist Elizabeth het voor elkaar te krijgen om Philip de titel 'prins' mee te geven.

Queen mother

Hoewel Philip dus dankzij zijn Lilibeth 'slechts' een prins werd in plaats van een koning, is dat ook wel eens anders geweest. Hiervoor hoeven we maar één generatie verder terug te kijken. Elizabeth's moeder was namelijk 'Queen Consort'. Dit is dan ook een redelijk gangbare titel voor de echtgenoot van een royal die op de Britse troon zit.

Maar na het overlijden van haar echtgenoot, koning George, was er de redelijk unieke situatie dat Georges moeder, koningin Mary of Teck nog in leven was. Zo waren er opeens drie generaties queens. Maar verschil moest er zijn. En om het daarom duidelijk te houden: Elizabeth II werd dé koningin, Mary bleef de 'Queen Consort', en Georges weduwe nam de titel 'Queen Mother' aan. Zo werd verwarring tussen de drie generaties voorkomen, óók al was de term 'Queen Mother' geen officiële titel.

Geen Queen Camilla

Maar even terug naar Camilla: waarom zou zij dan opeens géén koningin worden? Alle recente koningen voor haar hadden een koningin aan hun zijde, maar Charles lijkt dus met deze traditie te gaan breken. En eigenlijk is de uitleg heel simpel: ze wil het niet.

Je leest het goed: Camilla en Charles kondigden in 2005 bij hun huwelijk al aan dat zij bij een troonsbestijging door het leven zou gaan als 'Princess Consort'. De titel van koningin was nooit een prioriteit voor het koninklijke koppel.

Waarom?

Bovendien zou Camilla hier een mooie reden voor hebben. Bronnen rond de royals laten namelijk weten dat Camilla's beslissing uit respect voor Diana is gemaakt. Hierom gaat zij tegenwoordig ook door het leven als 'Duchess of Cornwall' in plaats van 'Princess of Wales'.

Expert Marlene Koenig vertelde aan Town & Country: “Camilla was niet erg geliefd. In recente jaren is dit wel verbeterd, maar er was veel spanning en woede bij een deel van de bevolking. En daarom werd besloten dat Camilla de titel 'Duchess of Cornwall' zou gebruiken, terwijl zij eigenlijk natuurlijk de 'Princess of Wales' is.” De beslissing om dan geen 'Queen Consort' te worden zou op datzelfde respect gebaseerd zijn.

Of toch…

Aan de andere kant rommelt het de afgelopen tijd steeds meer binnen de Britse royalty. Met het vertrek van Harry en Meghan en alle schandalen rond prins Andrew, zijn de royals bijna niet meer aan te slepen om in al hun functies te voorzien.

En ondertussen is daar Camilla: rots in de branding, die aan de zijde van Charles zich inzet voor talloze doelen. Met haar betrokkenheid weet zij steeds meer de bevolking aan haar kant te krijgen, en er gaan dan ook steeds meer geruchten dat zij tóch als 'Queen Consort' te boek zal staan wanneer Charles koning wordt. In 2018 liet Clarence House bijvoorbeeld al de term 'Princess Consort' in het geheel van de website verwijderen. Wie weet!

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook