Oh dear: voormalig werknemer zet Harry en Meghan voor het blok

Deze getuigenis zorgt voor een bizarre twist in deze royale rechtszaak.

Lees ook

Er vindt nu een bizarre plottwist plaats in de royal rechtbank: voormalig werknemer van de Sussexjes, Jason Knauf, heeft namelijk een getuigenis aangeleverd dat Harry en Meghan wel dégelijk hebben meegewerkt aan de omstreden biografie Finding Freedom. Uh, come again?

Een korte terugblik

Deze twist in de royale rechtszaak volgt in een langslepend conflict tussen de Sussexjes en uitgeverij Associated Newspapers Limited (ANL). Zij publiceerden ooit een uitgelekte brief die Meghan aan haar vader had gestuurd – en die alléén voor zijn ogen bestemd was.

Daarop is een copyright claim ingediend: Meghan als auteur heeft immers rechten over die brief. En hoewel de rechter de Duchess in het gelijk heeft gesteld, is ANL deze beslissing nu aan het aanvechten. Met als gevolg dat er nu een nieuwe getuige bij is geroepen: niemand minder dan Jason Knauf, de voormalig communications secretary van de Sussexes. Saillant detail: hij werkt tegenwoordig voor de Cambridges. Afijn!

Knauw van Knauf

En Jason Knauf haalt dus flink uit naar zowel Duke als Duchess. Hij claimt namelijk dat zij wel degelijk hebben meegewerkt aan het boek Finding Freedom, waarin de brief óók werd gepubliceerd. Dit gaat in tegen alle eerdere claims die het stel heeft gedaan tijdens de zaak. Ook is dit statement in strijd met wat auteur Omid Scobie zélf eerder heeft gezegd, namelijk dat hij het boek zonder Harry en Meghan heeft geschreven.

Knauf claimt dat de Sussexjes 'in december 2018 specifieke samenwerking hadden geautoriseerd', en dat het boek in besprekingen met Meghan meerdere malen naar voren is gekomen, zowel face to face als per mail. Volgens de voormalige werknemer heeft Meghan de auteurs 'nuttige achtergrondinformatie en aanwijzingen' doorgespeeld.

De rol van Harry

Als Knauf de waarheid spreekt (wat wel aan te raden is, qua rechtbank tevreden houden, en zo), dan legt hij hiermee een bommetje onder de lopende zaak én onder de reputatie van de Sussexjes. The Sunday Times claimt dat Knauf zijn claims kracht bijzet door mails en sms'jes met zijn voormalige werkgevers te delen. Hieruit zou bovendien blijken dat ook Harry betrokken is geweest bij de biografie.

Knauf deelde onder andere een onderonsje met de Duke, waarin de royal gevraagd zou hebben om te delen wat Meghan allemaal had moeten doorstaan. “Continue aanvallen in de media, cyber bullying op ongekende schaal, het poppenspel van Thomas Markle. Zelfs als ze (de auteurs, red.) het niet gaan gebruiken, ze zouden moeten horen hoe het was van iemand die er middenin stond. Dus als jij het niet gaat vertellen, mag ik dan?!” raast de prins volgens één van Knaufs gedeelde berichten.

Actie en reactie

Natuurlijk laat Meghans team deze claims niet zomaar voorbijgaan. Haar team beweert namelijk dat het niet waar is dat zij met de auteurs gesproken zou hebben voor het boek. Wat de waarheid nu eigenlijk is, zal ongetwijfeld de komende weken (of maanden) aan het licht komen. Maar op dit moment ziet het er in elk geval niet heel rooskleurig uit voor onze favoriete Amerikaanse royals.

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook