Berimpelde handen? Zo kom je ervan af!

Met een beetje verzorging houd je je handen soft en supple.

Lees ook

Het is onontkoombaar: naarmate je ouder wordt, verschijnen er hier en daar nu eenmaal rimpels. Niks mis mee, natuurlijk! Maar toch proberen we massaal zo lang mogelijk onze huid strak in de plooi te houden. Van lachrimpels en vouwen in onze hals tot zelfs de handen. Wij zetten een paar tips op een rij om rimpels op je handen te voorkomen en te verminderen. Rimpels of niet: je hebt in elk geval zachte, verzorgde handen!

Wrinkly

Misschien vraag je je wel eens af hoe het toch kan dat handen zoveel tekenen van ouderdom vertonen. Hoe je ook smeert en hoe strak je huid verder ook is: het lijkt er toch altijd op dat je handen zoveel mogelijk ouderdomstrekjes verzamelen.

Hier zijn een paar logische redenen voor: het komt er simpelweg op neer dat we onze handen voor ongeveer álles gebruiken. Wassen, klussen, grijpen, grissen, graaien, vasthouden en loslaten: onze handen hebben het er maar druk mee. Tel daarbij op dat ze een goed deel van de tijd aan de zon worden blootgesteld, en voilà. Maar met een beetje verzorging kom je gelukkig een heel eind.

Smeren smeren smeren

Net zoals rimpels in je gezicht, kun je rimpelige handen tegengaan door flink te smeren. Het begint allemaal met een goede dosis SPF. Denk maar eens na: wanneer je je insmeert met zonnebrandcème, let je er dan ook op dat de ruggen van je handen goed bedekt zijn? Vast niet. Een fijne handcrème met zonnebescherming biedt uitkomst. Bovendien weten we inmiddels allemaal dat zonnebrandcrème echt niet alleen voor de zomer bestemd is. Gewoon year-round smeren, want die UV-straling is niet direct verdwenen als we het zonnetje niet kunnen zien.

Daarnaast zorgt een goede handcrème ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, en ook dat helpt rimpels voorkomen. De beste crèmes bevatten glycerine en zogenaamde alpha hydroxy acids (AHA's). Deze stofjes zorgen voor extra hydratatie door vocht uit de lucht je huid in te trekken. Da's nog eens een AHA-erlebnis!

Hydrateren

Bovendien geldt natuurlijk dat hydrateren ook van binnenuit werkt. Daarom: genoeg drinken is key voor een strakke, stralende huid. Zet nog een extra kan met thee, drink een glaasje water als je toch in de keuken staat, en houd altijd een flesje water bij de hand. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om je vochtinname goed op orde te hebben. Naast je huid word je daar bovendien zelf ook een stuk vrolijker van, dus het is sowieso de moeite waard.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Het hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn om je handen een beetje te verwennen. Dure crèmes en scrubs zijn net zo makkelijk in te wisselen voor deze middeltjes:

1. Een zachte scrub van citroensap en suiker. Het citroensap helpt tegen ouderdomsvlekjes en andere verkleuringen, terwijl het suiker dode huidellen wegscrubt. Simpel zachte handen binnen no-time!

2. Melk is goed voor elk – en ook voor je handen. Geef je handen een kwartier lang een badje in melk na het scrubben. De antioxidanten en vetzuren doen wonderen voor je huid.

3. Bananenprak zit bombol antioxidanten en vitamine C. Dit is ideaal als je de strijd met je rimpels aangaat. Twee keer per week en banaan prakken en de pulp laten intrekken op je handen en je merkt vanzelf dat je huid zachter en strakker aanvoelt.

4. Aloe vera zit bomvol zogenaamd 'appelzuur'. Dit helpt de veerkracht van je huid te ondersteunen. No wonder dus, dat veel cremes tegenwoordig met aloe vera gemaakt zijn!

5. En ten slotte: gun je handen een kleine massage. Een beetje kokosolie, 10 minuten inmasseren, en voilà, je knuistjes kunnen er weer een poosje tegenaan.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook