Oh? Dit hadden eigenlijk de hertog en hertogin van Cambridge moeten worden

Door Colin Firth liep het allemaal niet zoals de Queen 't had gepland.

Lees ook

We kennen prins William en Kate Middleton al meer dan tien jaar als de Duke and Duchess of Cambridge, maar ze waren niet de eerste keuze voor deze koninklijke titel.

De Cambridge’jes

Bij het huwelijk van prins William en Kate in 2011 schonk Queen Elizabeth de pasgetrouwde tortelduifjes het hertogdom van Cambridge. Een lief gebaar, waaraan burgermeisje Kate meteen een mooie hertoginnentitel overhield. Maar oorspronkelijk had de Queen deze titel al veel eerder uit willen delen, bij het huwelijk van haar jongste zoon prins Edward. Die had daar echter zelf andere ideeën over.

Beeld: BrunoPress

Prins Edward & een romcom

“Prins Edward zou eigenlijk de Duke of Cambridge worden, maar in de film Shakespeare in Love zag hij een personage die de Earl of Wessex heette”, legt Kenneth Rose, koningshuisauteur en -historicus uit. “Hij vond dat leuk klinken en vroeg de Queen of hij die titel mocht hebben in plaats van Cambridge.”

In de Shakespeare in Love wordt de Earl van Wessex gespeeld door Colin Firth (onmisbaar in elke jaren 90 romcom!) en blijkbaar was Edward groot fan van dit personage. Zó groot, dat hij een treetje minder op de adellijke ladder voor lief nam. Een Earl staat immers een stapje lager dan een Duke (al is en bleef Edward ook een prins, dus veel maakt het niet uit). Ook opvallend is dat Wessex helemaal geen bestaand graafschap meer is. Het klinkt leuk, that's it.

Edward en Sophie, Earl and Countess of Wessex. Beeld: BrunoPress

Nieuwe titel

Prins Edward trouwde in 1999 met Sophie Rhys-Jones, waarna zij dus de titels Earl and Countess of Wessex kregen. De film was toen een paar maanden uit en een groot succes: hij had net zeven Oscars in de wacht gesleept. Of Edward inmiddels nog blij is met zijn op Colin Firth geïnspireerde keuze? Het schijnt dat er alsnog een hertogtitel voor hem klaarligt. Die van zijn wijlen vader, prins Philip, hertog van Edinburgh. Als oudste zoon heeft prins Charles deze titel automatisch geërfd, maar hij is óók al hertog van Cornwall en hertog van Rothesay. Het schijnt dat Charles best de titel Duke of Edinburgh wil overdragen aan zijn jongere broertje, maar hij mag pas titels gaan herverdelen wanneer hij op de troon zit. Tot die tijd zijn de titels van alle royals in handen van Queen Elizabeth.

Bron: Woman & Home | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook