Happy Birthday! Wat heeft de toekomst in petto voor de ‘eeuwige kroonprins’ Charles?

Dit is hoe de toekomst er uitziet volgens de jarige kroonprins.

Jarig zijn betekent natuurlijk dat je het middelpunt van alle belangstelling bent. Prins Charles is daarop geen uitzondering, en dus zetten we hem even in de spotlight. De 73-jarige zit misschien nog niet op de troon, maar hij staat nu al voor de nodige uitdagingen in zijn toekomst als koning. Dit is hoe hij de toekomst ziet.

73 kaarsjes

Op de verjaardagstaart van Charles prijken vandaag maar liefst 73 kaarsjes. De prins heeft zo inmiddels een leeftijd bereikt die (zelfs voor Nederlandse begrippen) fors boven de pensioenleeftijd ligt, maar aan zijn ultieme baan is hij nog altijd niet begonnen. Elizabeth heeft namelijk nog altijd stevig de touwtjes in handen.

Toch beginnen we een paar verschuivingen te zien in de royal duties, en die hebben niet alleen te maken met de ouder wordende queen. Tussen alle scandals door zijn er op dit moment namelijk bijna te weinig royals om aan alle verplichtingen te voldoen. En volgens insiders ziet Charles zich daarom genoodzaakt zijn plannen voor de toekomst te herzien.

Tekort

Eén van de eerste problemen kwam onlangs al aan bod: toen Elizabeth niet fit genoeg bleek om haar opwachting te maken bij het COP26-congres, moest daar iemand voor inspringen. Er zijn dan vier Counsellor of States, die specifiek voor dit soort gelegenheden zijn aangewezen. Maar ja: van die vier woont er inmiddels één in Amerika (Harry), en wil een ander zoveel mogelijk buiten beeld blijven vanwege rechtszaken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag (Andrew). Kortom: er is een tekort.

En dat beseft ook Charles zich bijzonder goed. Koninklijk geschiedkundige Ed Owens vertelt bij de Mailplus Palace Confidential podcast hoe de toekomst voor de ooit-koning eruit ziet.

Beeld: Brunopress

Schuiven met royals

Owens legt uit dat de Prince of Wales plannen had om de koninklijke familie flink te verkleinen. Hij wilde volgens Owens focussen op een 'harde kern' van royals met onder andere zijn eigen zonen en schoondochters. Maar met de exit van Harry en Meghan heeft dat plan een flinke knauw gekregen.

“Er zijn meerdere redenen waarom Charles de monarchie wilde verkleinen. Zo zijn er mensen zoals bijvoorbeeld zijn broer (Andrew, red.) die een risico vormen en mensen doen afvragen over de werking van de monarchie”, geeft Owens als voorbeeld. “Charles had daarom liever gezien dat de monarchie meer zou draaien om hem en zijn meest vertrouwde luitenanten: William en Harry.” Maar dat plan gaat dus niet door.

Beeld: Brunopress

Owens legt bovendien uit dat het voortbestaan van de royals er van afhangt dat zij 'gezien worden'. “Een toekomstige monarchie heeft mensen nodig die dingen doen, die een band vormen met de gemeenschap, die daar bij betrokken zijn en in investeren.”

Daarom staat Charles dus nog een flinke uitdaging te wachten wanneer hij eenmaal op de troon zit. Want wie passen er nu goed in zijn ideaal van een kleine royal core?

Vaker op stap

Hoe dan ook, hoe ouder Charles (en Elizabeth) worden, hoe vaker de kroonprins uitstapjes maakt in naam van de kroon. Zo is Charles altijd al aanwezig bij evenementen die te ver van huis plaatsvinden. Een verre vliegreis is aan Lizzie niet meer besteed, maar de kroonprins draait er zijn hand niet voor om.

Beeld: Brunopress

Verjaardag

Maar voor het allemaal zo ver is en er echt grote wijzigingen in de royal family plaats gaan vinden, is het vandaag dus aan Charles om taart te eten en cadeautjes uit te pakken. Hoewel, het is ook Remembrance Sunday. Deze bijzondere herdenkingsdag betekent dat Charles vandaag ook zijn opwachting maakt bij Whitehall om een krans te leggen voor gevallen oorlogshelden. Bovendien zal ook de afwezigheid van zoonlief Harry bij deze eerder altijd gedeelde gelegenheid voor een dubbel gevoel zorgen.

Kortom: heel veel feestelijks zit er niet in vandaag, maar wellicht kan de kroonprins in elk geval genieten van 'n heerlijke chocoladetaart uit de paleiskeuken. Van harte, Your Royal Highness!

Bron: Express | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws