Onderzoek zegt ’t: pasta eten helpt bij afvallen

Goed nieuws!

Lees ook

Door de populariteit van koolhydraatarme diëten heeft pasta een beetje een slechte naam gekregen. Maar een bord Italiaanse heerlijkheid hoef je heus niet te laten staan als je op de lijn let, zegt onderzoek nu. Wij luisteren!

Onderzoek

Het schijnt zelfs dat pasta je hélpt bij het afvallen. Ja, echt. Uit recent onderzoek van BMJ Open blijkt namelijk dat pasta er helemaal niet voor zorgt dat je BMI stijgt en dus aankomt. Daarentegen zou je juist gewicht verliezen bij het eten van pasta. Sounds too good to be true, right?

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar het effect van pasta op je lichaamsgewicht en je lichaamsvet. Zo'n 2500 mensen deden mee aan het onderzoek. Zij moesten drie keer per week pasta eten in plaats van aardappelen. Het resultaat? Aan het einde van het experiment bleek dat de deelnemers niet waren aangekomen of meer lichaamsvet hadden gekregen. Sommigen waren zelfs afgevallen!

Saus

Wat de verklaring daarvoor is? Dat heeft te maken met een lage glycemische index, ook wel GI genoemd. Deze GI geeft een inschatting van de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt als je koolhydraten hebt gegeten. Als de index laag is, houdt dat in dat er een kleinere toename is van de bloedsuikerspiegel, waardoor je dus sneller afvalt.

Echter, dit geldt niet voor alle pasta's. Welke pastasaus je gebruikt maakt namelijk een groot verschil, want sommige bevatten nou eenmaal minder suiker of zout dan anderen. Ach ja, wij scheppen in ieder geval nog een extra bordje pasta op vanavond. Al dan niet met roomsaus.

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook