Hertogin Kate neemt letterlijk de plaats van de Queen in

Nu het paleis wederom laat horen dat het niet goed gaat met de gezondheid van Queen Elizabeth, komen de royals met een nieuwe rolverdeling.

Lees ook

De Britten houden hun hart vast: wéér kwam er slecht nieuws over de gezondheid van Queen Elizabeth afgelopen weekend. Hoewel ze al een aantal weken rust heeft gehouden, kon Her Majesty zondag niet bij de herdenkingsdag zijn die ze normaal voor geen goud wil missen. Hoe gaat de royal family om met het gat dat Queen Elizabeth achterlaat?

Remembrance Sunday

Het was de jarige prins Charles die gisteren voor zijn moeder inviel tijdens Remembrance Sunday. Hij legde een krans namens zijn moeder, en vervolgens namens zichzelf. Eigenlijk zou 14 november de dag zijn waarop Queen Elizabeth voor het eerst sinds haar ziekenhuisopname in het openbaar zou verschijnen, maar zondagochtend liet het paleis weten dat ze 'erg teleurgesteld' was dat ze het toch moest afzeggen vanwege rugpijn.

Een prominente plek

Hoewel het prins Charles was die de taak van zijn moeder (alvast) overnam, was het de hertogin van Cambridge die het plaatsje van Queen Elizabeth innam. Samen met andere royals zoals Camilla, de hertogin van Cornwall en Sophie, de gravin van Wessex, keek ze toe vanaf een balkon. En Kate had daarbij een prominent plekje in het midden. Normaal staat de Queen herself daar. “Dit is een groot blijk van vertrouwen”, aldus royaltykenner Elizabeth Holmes. Ze zegt dat het logischer was geweest om Camilla op die plek te zetten, de vrouw die het meeste kans heeft om de volgende queen te worden. Dat ligt echter nog altijd gevoelig bij het volk. “Als zij vandaag in het midden had gestaan, dan was dat debat weer op gang gekomen. Kate is een veiligere keuze. En mocht iemand om een verklaring vragen, dan kunnen ze zeggen dat de dames van links naar rechts op volgorde van status staan.” Al zit er nog een addertje onder het gras: het gebouw heeft namelijk drie balkons, en Kate staat dan weer niet op het middelste balkon.

Camilla, hertogin van Cornwall, Kate, hertogin van Cambridge en Sophie, gravin van Wessex tijdens Remebrance Day 2021. Beeld: BrunoPress

Charles of William?

Het is een vraag die steeds vaker wordt gesteld nu de gezondheid van de Queen achteruitgaat. Wie neemt straks het stokje van haar over, prins Charles of toch prins William? Al jarenlang wordt er gespeculeerd dat Charles – gisteren is hij 73 geworden – het koningschap meteen doorgeeft aan zijn oudste zoon. Van officiële gelegenheden worden we niet veel wijzer: steeds vaker komen Charles, Camilla, William en Kate alle vier opdagen, en nemen ze alle vier een grote rol in. Beide stellen worden schijnbaar klaargestoomd voor de troon, maar we hopen natuurlijk dat Queen Elizabeth nog even mee kan. Beterschap, Majesteit!

Bron: Mirror | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook