‘Hertogin Camilla zit er zelf niet op te wachten om koningin te worden’

The Duchess of Cornwall ziet de titel niet zitten.

Lees ook

Natuurlijk willen we er nog lang niet over nadenken. Maar op het moment dat koningin Elizabeth komt te overlijden, is zoon Charles eerste in lijn voor de troonopvolging. Hij zal dan de koninklijke titel 'King' dragen. Of zijn vrouw Camilla er op zit te wachten om dan koningin te worden? Niet echt, zo vertelt royalty journalist Penny Junor aan The Telegraph.

Schijnwerpers

Volgens Junor is Camilla zelfs 'bang' om nog meer in de schijnwerpers te staan als haar man prins Charles koning wordt. “Camilla is een normale vrouw die, door haar relatie met Charles, in een abnormale situatie terecht is gekomen.”

“Ik denk niet dat titels haar liggen, en het vooruitzicht om koningin of prinses-gemaal te worden, de ophef die daarover zal ontstaan, de vergelijkingen met Diana: het zal een heel moeilijke tijd voor haar worden”, legt Junor uit. Al vermoedt ze dat Camilla nog altijd liever Queen wordt dan Princess Consort, een puntje waarover al jaren discussie bestaat. “Mijn gevoel zegt dat ze toch eerder koningin wordt dan prinses-gemaal, omdat Charles zo trots op haar is, haar zo dankbaar is en zo veel van haar houdt, dat hij het moeilijk zou vinden haar een mindere titel te geven. Dat zou vernederend zijn.”

Duchess, Princess, Queen

Het is echter onwaarschijnlijk dat de hertogin van Cornwall daadwerkelijk de titel van queen zal gaan dragen wanneer Charles de troon bestijgt. Camilla en Charles kondigden in 2005 bij hun huwelijk al aan dat zij bij een troonsbestijging door het leven zou gaan als 'Princess Consort'. De titel van koningin was nooit een prioriteit voor het koninklijke koppel. Bronnen rond de royals laten bovendien weten dat Camilla deze beslissing uit respect voor Diana heeft gemaakt. Daarom gaat zij tegenwoordig ook door het leven als 'Duchess of Cornwall' in plaats van 'Princess of Wales'.

Balkon

Deze beslissing werd ook afgelopen weekend tijdens de Remembrance Sunday weer duidelijk, toen niet Camilla, maar Duchess Kate Middleton op de plek van de afwezige Queen stond op het balkon. Zij zou een 'veiligere' keuze zijn om naar voren te schuiven als volgende queen. Al claimt Junor dat deze plaatsing niet per se met een specifieke hiërarchie te maken had. “Het zijn allemaal heel natuurlijke vrouwen met een solide achtergrond, die zich heel goed in hun vel lijken te voelen en er is geen sprake van spanning of conflict tussen hen,” zegt ze.

Beeld: Brunopress

Bron: Honey nine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook