Promotie! Prins William wilde Kate eigenlijk deze titel geven

Wie had dat gedacht?

Lees ook

We kennen Kate Middleton en prins William natuurlijk als de Duke en Duchess of Cambridge, maar als het aan William had gelegen, had zijn vrouw een heel andere titel gekregen.

Hertog en hertogin

Na het geven van hun jawoord in 2011 schonk koningin Elizabeth het hertogdom van Cambridge aan William en Catherine, beter bekend als Kate. Het stel draagt de koninklijke titels met trots en hun twee oudste kinderen gebruiken de naam Cambridge als achternaam op school. Toch had William zelf voor een andere titel gekozen, als de keuze bij hem lag.

William wilde de titel 'prins William' blijven dragen en wilde dat de titel van zijn vrouw daarmee overeen zou komen. “Hij wil dat Kate prinses Catherine wordt,” vertelde een koninklijke hoveling destijds aan de krant The Telegraph. Echter was dit volgens het koninklijke protocol niet mogelijk, omdat Kate niet als prinses is geboren.

Beeld: Brunopress

Protest

“Kate is een gewone burger en kon niet bekend staan als 'prinses Catherine',” vertelde koninklijk historicus Kenneth Rose aan de Telegraph. “Het is echter aan de koningin welke titel ze haar geeft en er zijn een of twee uitzonderingen geweest.”

”Toen prins Henry, de hertog van Gloucester overleed, gaf de koningin de hertogin van Gloucester de titel prinses Alice. Dit was om haar te belonen voor jaren van trouwe dienst.” Als de Queen Kate dezelfde titel zou geven, dan zou dat waarschijnlijk leiden tot protest binnen de koninklijke familie, omdat Alice de titel ook pas na jaren vol royal duties kreeg. “Als dat zou gebeuren, ben ik er vrij zeker van dat bijvoorbeeld prinses Michael van Kent zou vragen om prinses Marie-Christine te worden. Ik zou denken dat er enige druk op hem [William] zal worden uitgeoefend om het systeem niet te veranderen.”

Afwijzing door Edward

Daar blijft het niet bij, want de titels 'hertog en hertogin van Cambridge', waren in eerste instantie ook niet voor William bedoeld, maar voor prins Edward. Rondom zijn huwelijk met Sophie werd het hertogdom van Cambridge in eerste instantie aan prins Edward, de jongste zoon van de Queen, aangeboden. Naar verluidt heeft hij het aanbod echter afgewezen en in plaats daarvan om de titel graaf van Wessex gevraagd. Hij vond het beter en leuker klinken en vroeg aan zijn moeder of hij deze titel mocht erven. Door Edwards en Sophies afwijzing van het hertogdom van Cambridge, bleef deze over om door een andere royal te laten erven. En toen prins William in 2010 zijn grote liefde ten huwelijk vroeg, wist Elizabeth genoeg: Wills en Kate zouden de nieuwe hertog en hertogin van Cambridge worden! Een schrale troost voor William: wanneer zijn vader, Charles, de troon bestijgt, kan Kate waarschijnlijk wel een prinsessentitel krijgen.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook