Perfectly purple: de (royal) fashion trend van het moment

Van oudsher een kleur die alleen voor de allerrijksten was weggelegd.

Lees ook

In een ver verleden was paarse stof onbetaalbaar, waardoor het eeuwenlang alleen was weggelegd voor royals en rijkelui – en die zijn er ook anno 2021 nog altijd dol op.

Hernieuwde liefde

We geloven graag dat de hernieuwde liefde voor intense paarse kleuren (denk: violet, purper, mauve) dit jaar begon met 'onze' koningin Máxima. Die verscheen bij een van de activiteiten rondom het Eurovisie Songfestival afgelopen voorjaar in prachtig paars.

Beeld: BrunoPress

Dit najaar was het Kate, Duchess of Cambridge, die de vraag naar paarse pakken flink deed stijgen. Bij een bezoek aan Noord-Ierland verscheen ze in een knallende outfit van Emilia Wickstead. De voor Kate's doen erg opvallende kleur werd met groot enthousiasme ontvangen. Wij sluiten ons aan in het rijtje fans!

Beeld: BrunoPress

De hertogin is niet de eerste royal die de kleur omarmt. Naar verluidt was de zestiende-eeuwse Queen Elizabeth I zo onder de indruk van de kleur dat alleen mensen van koninklijken bloede paarse kleding mochten dragen. Geen blauw bloed? Dan ook geen paarse stof!

Vele eeuwen later was het prinses Diana die de kleur opnieuw een koninklijk tintje gaf door volop paarse kledingstukken op te nemen in haar garderobe.

Prinses Diana op een gala in Chicaco, juni 1996. Beeld: BrunoPress

Op de rode loper

Ook onder de celebrities lijkt knallend paars aan populariteit te winnen. Voorbeeldje: de outfit van The Queen's Gambit-ster Anya Taylor-Joy tijdens de CFDA awards. De jurk van Oscar de la Renta in combinatie met de luipaardprint-accessoires was niet te missen (en tevens een grote knipoog naar jaren negentig sitcom The Nanny).

Beeld: BrunoPress

Deze maand bracht ook Lady Gaga paars naar de rode loper. Bij de première van House of Gucci verscheen de actrice/zangeres in een indrukwekkende creatie (van Gucci, uiteraard!).

Beeld: BrunoPress

De stijllessen die we hieruit oppikken? 1) Er bestaat niet zoiets als too much purple. De stijl van Lady Gaga is er misschien niet een die je klakkeloos kunt overnemen in het dagelijks leven, maar Máxima en Kate laten zien dat de intense kleur toegankelijker is dan we dachten. 2) Paars en zwart is altijd een goede combi. Maar als je echt wilt opvallen, ga dan voor paars en luipaardprint. Chic tintje geven aan je paarse pracht? Do as queen Máxima does en ga voor accessoires in cognac. Happy styling!

Bron: Tatler, Insider | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook