De nanny’s en de prinsessen: ‘Je werd er gek van’

Wie springen bij in het paleis?

Koningin Máxima is een schat van een moeder, als we de prinsessen mogen geloven, maar het opvoeden van de drie A'tjes deed ze niet in haar uppie. Naast Willem-Alexander stond er ook immer een team nanny's klaar.

Koninklijke kindermeisjes

Ook toen ze nog 'gewoon' prins en prinses waren, hadden Willem-Alexander en Máxima een volle agenda en regelmatige bezoekjes over de grens. Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane weten niet beter dan dat er altijd een nanny voor hen klaarstond in het paleis.

“Wij konden uren in de natuur met spinnetjes zitten spelen. En we zongen elke dag veel kinderliedjes.” In 2007 vertelde voormalig royal kindermeisje Hansje Görtz over haar tijd met de prinsessen aan het vakblad Kinderopvang. Zo'n 2,5 jaar werkte ze in Villa Eikenhorst als nanny van Amalia en Alexia, maar vlak na de geboorte van prinses Ariane stapte ze op om voor zichzelf te beginnen. “Je moet stevig in je schoenen staan”, liet ze ook weten over de baan. “Je bent veel alleen met de kinderen.”

Talenknobbel

Tja, koninklijk kindermeisje word je niet zomaar. Want naast kinderliedjes kunnen zingen moet je ook de etiquette goed onder de knie hebben, de media afhouden, omgaan met voortdurende beveiliging en de kleine prinsessen klaarstomen voor een uniek, openbaar leven. En in het geval van de Oranjes was het ook nog een dikke pré als je vloeiend Engels of Spaans tegen de kinderen wist te spreken.

“Dan weer Engels, dan weer Spaans, altijd weer iets anders. Je werd er gek van”, vertelt prinses Amalia over de wisselende nanny's in het boek Amalia van Claudia de Breij. Al erkent ze nu dat het haar wel heeft geholpen om zelf een aardig woordje in andere talen te spreken – iets wat de toekomstig koningin nog goed van pas kan komen, al is het maar om zonder problemen met haar familie in Argentinië te spreken.

Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane in 2008. Beeld: © RVD – Robin Utrecht Fotografie

‘Een wildebras’

Ook onthult Amalia dat niet alle royal nanny's zich braaf aan de regels van Willem-Alexander en Máxima hielden. Op een gegeven moment was het kindermeisje van de prinsessen 'een wildebras' van achttien jaar oud. “Niet heel verantwoordelijk, maar daardoor hebben we wel heel erg met haar gelachen”, aldus Amalia. De prinses vertelt dat ze zelfs weleens 's nachts door deze nanny uit bed werd gevist 'om op avontuur te gaan.'

Van nanny tot particulier secretaris

Eveline van den Bent reikt prinses Amalia haar jas aan tijdens Koningdsdag 2018. Beeld: BrunoPress

En van een van de nanny's hebben de prinsessen nooit afscheid moeten nemen, al zijn twee van de drie nu uitgevlogen. Eveline van den Bent begon ooit als kindermeisje voor Amalia, Alexia en Ariane, maar promoveerde na de inhuldiging tot persoonlijk assistent van het koningspaar. Vorig jaar werd Eveline zelfs benoemd tot particulier secretaris, oftewel de rechterhand van de koning en koningin. “Zij staat altijd klaar”, vertelt prinses Amalia in het boek. “En ze kent ons behoorlijk goed.” De geruchten gaan zelfs dat Eveline later de particulier secretaris voor Amalia zelf wordt. Eén blik van de kroonprinses, die ze heeft zien opgroeien van klein meisje tot volwassen queen to be, zegt Eveline genoeg. “Zij heeft door wat ik niet zo leuk vind, zij ziet het wanneer ik een fotoshoot zat ben.”

Bron: Amalia – Claudia de Breij, Libelle, JAN Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws