De verschillende soorten lenzen uitgelegd

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Lees ook

Meer dan de helft van de mensen draagt een bril of lenzen. Heb jij momenteel een bril en wil je beginnen met het dragen van lenzen? Of misschien draag je geen bril, maar merk je dat je zicht achteruit is gegaan? Dan zal je zien dat er verschillende soorten lenzen verkrijgbaar zijn. Deze termen kunnen in het begin wellicht verwarrend lijken, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen we in dit artikel de verschillen aan je uit.

Zachte lenzen versus harde lenzen

Een belangrijk verschil is dat er zachte en harde lenzen bestaan. Het verschil hiertussen zit hem allereerst al in de naam: zachte lenzen zijn gemaakt van een zacht materiaal en harde lenzen van een harder materiaal. Beide soorten lenzen hebben zowel voor- als nadelen.

Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Ze worden op maat gemaakt voor je oog en hebben een lange levensduur. Ze kunnen namelijk tot wel twee jaar meegaan. Hierdoor zijn ze duurder in aanschaf dan zachte lenzen. Omdat ze zo lang meegaan, haal je die kosten er echter wel uit. Aan het eind van de rit zijn ze daarom liever voor de portemonnee, al moet je dus wel eerst even een investering doen.

Harde lenzen hebben echter ook nadelen. Zo worden ze over het algemeen als minder comfortabel ervaren dan zachte lenzen. Bovendien duurt het vaak lang om aan het dragen van harde contactlenzen te wennen.

Zachte lenzen zijn de meest populaire lenzen. Zachte contactlenzen zijn verkrijgbaar als maandlenzen, weeklenzen en daglenzen. We gaan straks dieper in op de voordelen en nadelen van deze verschillende draagtijden van zachte lenzen. Het hogere draagcomfort is voor veel mensen een reden om voor zachte lenzen te kiezen. Bovendien ben je er doorgaans razendsnel aan gewend.

Daglenzen vs. weeklenzen vs. maandlenzen

Zoals gezegd heb je bij zachte lenzen de keuze tussen daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Het is daarbij erg belangrijk dat je je aan de aanbevolen draagtijd houdt. Je lenzen te lang dragen is niet goed voor je ogen.

Daglenzen draag je slechts één dag, waardoor je altijd schone lenzen hebt. Hierdoor hoef je je weinig zorgen te maken over vuil en bacteriën. Dat is helemaal prettig als je gevoelige ogen hebt. Je hoeft ze niet te reinigen aan het eind van de dag, omdat je ze toch weggooit. Bovendien zijn daglenzen dun en voelen ze daardoor fijn aan. Het grootste nadeel is dat je er dieper voor in de buidel moet tasten dan voor weeklenzen of maandlenzen. Daarnaast kunnen deze lenzen – omdat ze zo dun zijn – mogelijk sneller scheuren.

Weeklenzen kun je in principe op twee manieren dragen. Óf je draagt ze twee weken en doet ze ’s nachts uit, óf je draagt ze een week lang 24 uur per dag. De laatste optie is niet voor iedereen geschikt, dus laat je hierover altijd eerst informeren door een specialist. Weeklenzen worden gezien als comfortabeler dan maandlenzen, omdat ze minder dik zijn.

Met maandlenzen doe je een maand, dus als je een nieuwe set koopt ben je redelijk lang voorzien. Bovendien zijn maandlenzen in verhouding een stuk goedkoper dan daglenzen of weeklenzen. Maandlenzen vereisen wel iets meer onderhoud, omdat je de lenzen elke avond moet schoonmaken met lenzenvloeistof. ‘s Nachts bewaar je maandlenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Het is bij maandlenzen ontzettend belangrijk dat ze goed worden gereinigd, anders kunnen er irritaties of infecties ontstaan.

Multifocale lenzen vs. bifocale lenzen

Bij multifocale lenzen wordt er als het ware een leesbril ingebouwd in je lenzen. Dit type lenzen corrigeert je zicht als je last hebt van ouderdomsverziendheid. Gaat het lezen van boeken steeds moeilijker, maar heb je geen zin in een leesbril? Dan bieden multifocale lenzen (ook wel varifocale lenzen genoemd) uitkomst. Doordat er verschillende sterktes in de lenzen worden geïntegreerd, heb je zowel veraf als dichtbij helder zicht.

Wellicht kom je ook de term bifocale lenzen tegen. Dit is de voorloper van multifocale lenzen. Deze lenzen zorgen er ook voor dat je van dichtbij en veraf scherp ziet en maken een leesbril overbodig. Hierbij is de overgang tussen de verschillende sterktes echter minder vloeiend. Dat is optisch gezien minder prettig. De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan multifocale lenzen.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook