Royal doop: waarom Beatrice baby Sienna niet tegelijk met August en Lucas liet dopen

'Prinses Beatrice wil een groot feest voor haar dochter'.

Afgelopen weekend werden twee achterkleinkinderen van Queen Elizabeth tegelijkertijd gedoopt. Maar hoe zit het met de andere twee royal babies?

Double doop

Het was slim gecombineerd van de royal family. Twee achterkleinkinderen werden in één keer gedoopt, zodat de Queen niet twee keer hoefde uit te rukken voor een familiefeestje. Maar naast baby's August (de zoon van prinses Eugenie) en Lucas (de zoon van Zara Tindall) zijn er dit jaar nog meer koninklijke kinderen geboren. Waarom waren die eigenlijk niet rondom de doopvont verzameld?

Sienna Mapelli Mozzi

Veel mensen vroegen zich af waarom prinses Beatrice haar twee maanden oude dochtertje Sienna Mapelli Mozzi niet óók meteen liet dopen. Als je dan toch de hele familie en de kapelaan bij elkaar hebt gekregen in Windsor, zou een derde doop ook moeten kunnen, toch?

Er zijn echter meerdere redenen waarom Beatrice en hubby Edo Mapelli Mozzi de doop van hun kleine meid nog even zouden hebben uitgesteld. Allereerst is hun dochtertje nog aan de jonge kant – meestal worden de Windsors pas na drie of vier maanden in een doopjurk gehesen. En Beatrice lijkt rondom haar baby sowieso wat traditioneler ingestoken dan haar zus Eugenie, die haar babynieuws als een van de eerste royals via Instagram deelde in plaats van enkel via het paleis.

Daarnaast is een dubbele doop sowieso al erg uniek. Tot nu toe werden alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de Queen individueel gedoopt. De grote vraag is nu al: welk van de baby's droeg afgelopen weekend de traditionele doopjurk die al in 1841 gemaakt werd? (Goed, inmiddels is er een replica in gebruik, het kanten stofje van 180 jaar oud bleek toch iets te broos). Met drie baby's zou het al helemaal geharrewar opleveren wie de royal christening gown zou mogen dragen. En dan is er nog een stukje symboliek: baby August en baby Lucas zijn de laatste achterkleinkinderen die hun overgrootvader prins Philip nog hebben meegemaakt én naar hem zijn vernoemd. Toepasselijk dat zij gedoopt werden in het weekend dat het eerste huwelijksjubileum van de Queen zonder prins Philip markeerde.

Last but not least zou prinses Beatrice haar dochter volgens Hello! een groots feest gunnen. Eentje met meer vrienden en familie, en eventueel de pers die kiekjes mag maken voor de ingang van de kerk. Haar huwelijksfeest heeft Bea door de pandemie al flink moeten inperken vorig jaar, en voor de doop van haar eerste kind zou ze daarom juist lekker uit willen pakken.

Lilibet Mountbatten-Windsor

Wat ons een leuke familieverzoening zou lijken, is dat Sienna tegelijkertijd met haar achternichtje Lilibet gedoopt wordt, de dochter van prins Harry en Meghan. Maar of de royals daar hetzelfde over denken?

Over de doop van de kleine Lili hebben de Sussex'jes alleen via een woordvoerder laten weten dat de 'plannen nog niet vastliggen'. Alle beweringen dat er al een draaiboek klaarligt in Windsor of in Californië zijn 'enkel speculaties.' Het schijnt een lastige beslissing te zijn voor Harry en Meghan. Hun nieuwe leven is in de Verenigde Staten, maar als Harry zijn familie bij de doop wil hebben zullen ze toch eerder voor Windsor kiezen. Bovendien hoort Lili niet automatisch bij de Church of England, de kerk waar alle leden van de Britse koninklijke familie toe behoren, wanneer ze buiten het Verenigd Koninkrijk wordt gedoopt. Maar of Harry en Meghan na hun exit nog kunnen aankloppen bij de familie voor een koninklijke traditie, durft ook niemand met zekerheid te zeggen.

Bron: Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws