Waarom Meghan Markle geen president kan worden

Hiervoor moeten we zo'n 211 jaar terug in de tijd...

Lees ook

Er gaan al lange geruchten in de wandelgangen dat Meghan Markle weleens een gooi zou willen doen naar het Amerikaanse presidentschap. Toch kan haar dit nog lastig worden gemaakt, meldt The Telegraph.

Title trouble

Mrs. President Meghan Markle, Duchess of Sussex. Het is best een lange titel. En deze titel kan uiteindelijk ook in de weg gaan zitten, mocht Meg echt politieke plannen hebben. In een 211 jaar oude Amerikaanse grondwetswijziging staat namelijk dat iedereen die 'een adellijke titel van een buitenlandse mogendheid accepteert, claimt, ontvangt of behoudt' zou worden uitgesloten voor het bekleden van het politieke ambt. Deze wetswijziging is in 1810 ontstaan toen de neef van Napoleon interesse had in een politieke carrière in de VS. Sindsdien is de wet niet meer van toepassing geweest, maar daar kan verandering in komen als Meghan een kansje waagt.

We hebben Meghan nooit gehoord over een kandidaatstelling voor het presidentschap, maar volgens haar biografen is het “mogelijk, zelfs waarschijnlijk” dat ze het zal doen. Met haar recente missie om ouderschapsverlof betaald te krijgen, heeft ze in ieder geval al één agendapunt. Hier werd ze overigens over bekritiseerd omdat ze Amerikaanse politici ongevraagd had opgebeld om te lobbyen voor betaald ouderschapsverlof. Hierbij stelde ze zichzelf ook voor als “Meghan, de hertogin van Sussex.” Ja, lef heeft ze wel!

Beeld: BrunoPress

Meghan helemaal uit het Witte Huis weren is niet mogelijk, want naar verwachting zal ze de komende weken Washington DC bezoeken voor een diner met vrouwelijke senatoren die de campagne voor betaald ouderschapsverlof hebben gesteund. Ook verzocht ze Amerikanen om te gaan stemmen, tijdens de verkiezingen van november 2020. Hierbij verscheen ze in een video naast prins Harry.

Dat Meghan politiek betrokken is, moge duidelijk zijn. Toch zou het wel heel uniek zijn als ze een haar pijlen richt op het presidentschap. Nog nooit eerder is er iemand met een adellijke titel uit een ander land in aanmerking gekomen voor deze functie. En dat is nog niet alles. In het Verenigd Koninkrijk wordt verwacht dat royals politiek neutraal blijven. Lobbyen wordt daarom ook gezien als 'opdringerig'.

Ondanks dat Meghan niet langer een werkend lid van de koninklijke familie is, blijft ze een vertegenwoordiger van Hare Majesteit en heeft ze nog altijd haar royal titel. Toch zijn wij erg benieuwd naar Meghan Markle als president. En prins Harry dan als first gentleman? Dat belooft nog wat!

Bron: Honey (Nine Australia) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook