Overstappen van zorgverzekeraar of niet?

Drie redenen om voor 2022 wel even kritisch naar je zorgverzekering te kijken.

Lees ook

De laatste weken van het jaar zijn weer aangebroken. En dat betekent dat je weer kunt wisselen van zorgverzekeraar. Jaarlijks stapt er maar een kleine groep Nederlanders over, ongeveer een miljoen. Dat levert hen vaak een flinke besparing op. Of betere voorwaarden. Hoor jij niet bij die groep? Drie redenen om voor 2022 wel even kritisch naar je zorgverzekering te kijken.

1) Zorgpremies verschillen meer dan 500 euro

De premieverschillen tussen zorgverzekeringen zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. En dat is ook in 2022 weer het geval. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is inmiddels meer dan 500 euro per jaar. Dat terwijl de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar gelijk is, want de inhoud is door de overheid wettelijk bepaald. Wel kunnen er verschillen zijn in het aantal gecontracteerde zorgverleners. Hierbij heb je de keuze uit een:

  • naturapolis: de meest gekozen polis, waarmee je een ruime zorgkeuze hebt
  • restitutiepolis: volledig vrije zorgkeuze, maar een stuk duurder
  • budgetpolis: de goedkoopste polis, maar een beperkte zorgkeuze

2) Je hebt een te uitgebreide zorgverzekering

Veel Nederlanders hebben naast de verplichte basisverzekering, ook een (uitgebreide) aanvullende verzekering. Terwijl ze die niet of nauwelijks gebruiken. En dat is zonde, want al die extra dekkingen kosten je wel extra premie. Het raadplegen van een zorgvergelijker is dan ook een verstandige keuze. Misschien heeft een andere zorgverzekeraar een beter aanbod voor je dat beter bij je zorgbehoeften past. Of een vergelijkbare verzekering, maar tegen een lagere prijs.

Ben je tevreden over je huidige zorgverzekeraar en blijf je het liefste daar? Ook dan kun je nog steeds veel besparen, bijvoorbeeld door een minder uitgebreid aanvullend pakket te nemen voor 2022. Dat kun je vaak gemakkelijk zelf aanpassen in de online omgeving van je zorgverzekeraar.

3) Je bent verzekerd via een collectief

Heb je een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via je werkgever? Dan denk je dat je misschien wel goed zit, want je krijgt immers korting. Maar de premie van zo’n collectief pakket is standaard al een stuk hoger, waardoor je alsnog te veel betaalt. Daarnaast is een collectieve zorgverzekering meestal niet afgestemd op jouw persoonlijke zorgwensen.

De maximale korting die je krijgt op een collectieve basisverzekering, is inmiddels verlaagd van 10 naar 5%. En in 2023 wordt deze korting zelfs helemaal geschrapt. Nog een goede reden dus om op zoek te gaan naar een ‘gewone’ zorgverzekering.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook