Warm de winter door: de favoriete handschoenen van de royals

Warm en fashionable genoeg voor royalty? Dan komen wij de koude dagen er ook wel mee door.

Lees ook

Warm en stijlvol de winter door: de royals laten zien hoe het moet.

Handschoenetiquette

Warme vingers houden deze winter? Graag! En tegelijkertijd een beetje chic voor de dag komen? Yes please! We kijken de kunst af bij de koninginnen, prinsessen en hertoginnen die 'n flinke collectie handschoenen hebben. Want in tegenstelling tot ons gewone lieden, dragen royals meestal het hele jaar door handschoenen. Met Queen Elizabeth als het ultieme voorbeeld, haar zien we maar heel zelden zonder bedekte handen.

Of dat onderdeel is van de etiquette? Niet per se, vertelt Genevieve James van Cornelia James, dé gantier van de Queen. “Op de koningin na is er niemand die altijd handschoenen draagt”, vertelt de handschoenmaker aan Hello!. “De koningin draagt altijd handschoenen omdat ze dat prettig vindt en omdat ze de koningin is. Ze zijn onderdeel van haar iconische stijl. Ook draagt ze handschoenen omdat ze veel handen schudt, maar het is de eerste plaats haar stijl. Ik kan je verzekeren dat ze altijd een reservepaar in haar handtas heeft zitten.”

Jongere royals dragen handschoenen daarentegen alleen als het óf bij de dresscode hoort, of als het buiten frisjes is. En vooral in die laatste categorie kunnen we wel wat inspiratie gebruiken nu de winter voor de deur staat.

Past als een handschoen

De stijlformule is simpel: laat je handschoenen matchen met je schoenen, handtas en/of hoed (nou ja, eerder een muts in ons geval) en je winteroutfit ziet er meteen compleet uit. Dat het niet duur hoeft te zijn, liet Meghan Markle zien tijdens haar eerste koninklijke kerst. Ze ging voor lederen handschoenen van Marks & Spencer, nog altijd te koop voor 24 euro.

Lederen en suède handschoenen blijven vanwege hun statige uitstraling een favoriet onder de royals, maar gelukkig voor de dierenvrienden onder ons bestaan er ook steeds meer hoogwaardige faux lederen alternatieven (zijn dit geen hertogin-waardige handschoenen?). Ook steelt Kate Middleton regelmatig de handschoenenshow met warme wollen handschoenen – uiteraard van bovengenoemde hofleverancier Cornelia James – en laat de Deense prinses Mary zien dat gebreide exemplaren ook fit for royalty zijn.

Vinden we ook mooi: de ton-sur-ton handschoenenlooks van de Zweedse kroonprinses Victoria (ware het niet dat er net een stukje donkerblauw onder de mouw uit piept!)

We durven wel te zeggen dat de meeste royals een grote verzameling handschoenen hebben – in ieder geval een passend exemplaar bij iedere winterjas, en dat zijn er genoeg – maar Genevieve James laat weten dat de Koninklijke Hoogheden er heel zorgvuldig mee omgaan. “Veel leden van de Britse royal family sturen hun handschoenen weleens naar ons terug om ze te laten repareren. Ze zijn best wel zuinig op hun kleding en vragen ons af en toe om een missend steekje weer vast te maken.” Alsnog heeft de grootste handschoenendraagster, Queen Elizabeth, volgens Genevieve minstens veertig paar in haar garderobe. Warme handen gegarandeerd!

Bron: Woman & Home, Kate Middleton Style, Modekoningin Máxima, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook