Een nieuwe titel voor Camilla? Prins William en prins Harry ‘worden er gek van’

Tenminste één ding waar de royal broers het over eens zijn.

Prins William en prins Harry kunnen momenteel niet met elkaar door een deur, maar over dit koninklijke puntje zouden ze het roerend eens zijn.

Charles en Camilla

Prins Harry en prins William hopen beiden dat de titel Queen niet naar hun stiefmoeder, hertogin Camilla, gaat wanneer hun vader prins Charles de troon bestijgt. Dat weet Robert Lacey te vertellen, een historicus die heeft uitgeplozen hoe het nu zit met die titel van Camilla.

Toen prins Charles in 2005 met Camilla trouwde, werd afgesproken dat zij als Princess Consort door het leven zou gaan vanaf het moment dat Charles koning wordt. Die afspraak verdween een aantal jaren echter van de website van het Koninklijk Huis, en Lacey weet vrij zeker dat prins Charles achter de schermen zijn best doet om Camilla toch de titel van Queen Consort, oftewel koningin-gemalin, te geven. Tot groot ongenoegen van William en Harry. “Ik kwam erachter dat beide broers hun buik vol hebben van Charles die probeert te onderhandelen over de positie van Camilla”, vertelt Lacey aan Newsweek.

To Queen or not to Queen

Uit respect voor Charles' eerste echtgenoot prinses Diana heeft Camilla nooit de aanspreektitel princess of Wales gebruikt – hoewel ze dat officieel wel is. Maar of ze ook bewust een stapje terugdoet wanneer Charles koning wordt, dat blijft een grote vraag. Wat prinsen William en Harry betreft, wordt hun stiefmoeder nooit Queen, maar koningshuisbiograaf Penny Junor denkt daar anders over.

“Ik vind dat ze wel koningin moet worden. Er is geen enkele reden waarom ze dat niet zou worden. Ja, Charles en Camilla zijn allebei gescheiden en het was een ongelukkig verleden. Maar dat kan gebeuren. Over heel de wereld scheiden mensen van elkaar en maken ze fouten. Ze zijn nu zestien jaar getrouwd. Ze is een fantastische hertogin geweest. Ze heeft zich langzaamaan gevonden in haar rol”, aldus Penny in The Duchess, haar biografie van Camilla. Een andere beroemde biograaf (van onder andere Diana), Andrew Morton, denkt dat de Britten echter nog altijd niet blij zullen zijn met Camilla als koningin. “Hoewel Camilla plichtsgetrouw, liefhebbend en dergelijke is, is er een groot deel van de Britse maatschappij die haar niet zal accepteren als koningin. Dat blijkt ook uit enquêtes.”

De bruiloft van prins Charles en Camilla. Beeld: BrunoPress

Drie koninginnen

Lastige kwesties met koninginnentitels zijn er wel vaker in binnen- en buitenland. Over Máxima werd ook jarenlang gediscussieerd of haar aanspreektitel na de inhuldiging 'prinses' moest blijven of toch 'koningin' moest worden. En hoewel de kans bestaat dat Engeland straks helemaal geen Queen meer heeft, is dat ook weleens anders geweest. Toen Elizabeth de troon besteeg en Queen werd, waren ook haar moeder en grootmoeder nog in leven, die allebei óók nog koningin waren. Dat leverde dus een Queen Mary en twee Queen Elizabeths op. Om verwarring te voorkomen tussen de nieuwe Queen en haar moeder, kreeg de oudste van de twee de titel Queen Elizabeth The Queen Mother. Creatief zijn met titels, het lijkt soms aan de orde van de dag bij de Windsors.

Bron: Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws