De prinses die geen keizerin mag worden: prinses Aiko viert twintigste verjaardag

Een grote mijlpaal voor de Japanse prinses, maar zelfs een nieuwe tiara zit er niet in.

Van harte, prinses Aiko! Vandaag viert de Japanse prinses haar twintigste verjaardag, wat in haar land betekent dat ze nu officieel volwassen is. Net zo'n mijlpaal dus als voor 'onze' prinses Amalia volgende week, al ziet de toekomst voor de dochter van de Japanse keizer er heel anders uit.

Geen troonopvolgster

Prinses Aiko met haar moeder prinses Masako, 2004. Beeld: BrunoPress

Wat een lieve foto is het toch! Time flies, en de kleine prinses Aiko hierboven blaast vandaag alweer twintig kaarsjes uit. Een bijzondere dag voor de dochter van de Japanse keizer Nahurito en keizerin Masako, omdat ze nu officieel de volwassenheid heeft bereikt.

Maar of dat, net als voor prinses Amalia volgende week, betekent dat ze vanaf nu de troon mag bestijgen? Dat niet. Hoewel ze het oudste én het enige kind van de huidige keizer is, mag ze volgens de Japanse wetten het keizerlijke stokje later niet overnemen. Jarenlang is er over deze opvolging gediscussieerd. Want een vrouw op de troon, dat moet toch zelfs het meest conservatieve hof wel accepteren in de 21ste eeuw? Na een enorm debat werd echter toch besloten dat het alleen bij mannelijke troonopvolgers blijft. Helaas (of gelukkig?) voor prinses Aiko, die nu geen toekomst als keizerin in het verschiet heeft.

…en geen nieuwe tiara

Om nog maar een vergelijking met prinses Amalia op te gooien: de prinses van Oranje is dól op tiara's en kan niet wachten tot ze de prachtstukken van haar familie mag gaan dragen, wat onder de Europese royals alleen getrouwde vrouwen mogen doen. Prinses Aiko krijgt daarentegen voor haar verjaardag wel alvast een tiaramomentje. Traditiegetrouw krijgen de Japanse prinsessen voor hun twintigste verjaardag een gloednieuwe tiara cadeau. Vanaf die volwassen leeftijd mogen ze namelijk formele evenementen in het paleis bijwonen en royal duties uitvoeren, waarvoor je natuurlijk wel een collectie blinkend zilver klaar moet hebben liggen.

Het hof heeft echter laten weten dat prinses Aiko komende zondag, tijdens haar 'meerderjarigheidsceremonie', geen nieuwe tiara zal dragen. Omdat zoveel Japanners krap bij kas zitten door de pandemie, vindt het paleis het niet chic om zelf met nieuwe diamanten te pronken. Prinses Aiko zal daarom een tiara van haar tante lenen. Die heeft 'm bovendien toch niet meer nodig, omdat ze met een commoner getrouwd is en daarmee de keizerlijke familie moest verlaten, net als Aiko's nichtje prinses Mako onlangs ook heeft moeten doen.

Prinses Aiko in 2020. Beeld: BrunoPress

Naast officiële ceremonies en tiaramomenten in het paleis heeft prinses Aiko ook nog 'gewoon' een studentenleven. Vorig jaar begon ze met een studie Japanse literatuur aan de Gakushuin Universiteit, maar ze leert ook Engels en Spaans. Altijd handig, mocht er toch nog een keizerlijke toekomst voor haar zijn. En dat is maar de vraag, want als de prinses trouwt met iemand die niet van adellijke komaf is, moet ook zij haar titel en functie vaarwel zeggen.

Felicitaties van De Oranjes

Prinses Aiko met prinsessen Amalia en Alexia en hun ouders in 2006. Beeld: BrunoPress

Hare Keizerlijke Hoogheid zal vanaf vandaag naast haar studie ook vaker te zien zijn bij royal gebeurtenissen, dat stukje heeft Aiko in ieder geval gemeen met prinses Amalia. De twee prinsessen kennen elkaar ook een beetje – hierboven op de foto zitten ze als peuters bij elkaar, heel prinsessen-achtig, in een koetsje – en de Oranjes schijnen warme banden te hebben met de Japanse keizerlijke familie. We verwachten dus dat er deze week heel wat felicitaties over en weer gaan tussen Tokyo en Den Haag, met twee zulke belangrijke verjaardagen op de kalender. Wij eten in ieder geval een stukje taart (of twee) om de heugelijke gebeurtenissen te vieren!

Bron: Blauw Bloed, The Court Jeweller, All Things Amalia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws