Deze items (en mensen) waren niet welkom op Britse royal weddings 

Niet alles en iedereen was welkom bij de huwelijken van The Queen, prins Harry en prinses Eugenie.

Lees ook

Royal weddings gaan gepaard met strikte protocollen en allerlei tradities, maar heel soms worden er ook dingen uit het draaiboek geschrapt. De Britse koninklijke familie heeft allerlei items (en zelfs mensen) verboden tijdens hun huwelijken.

Gravin van Wessex en prins Edward

Sophie Rhys-Jones, de gravin van Wessex, en prins Edward trouwden in 1999 in de St. George's Chapel in Windsor. De Wessexjes wilden hun bruiloft echter iets minder uitbundig houden dan we gewend zijn van een royal wedding. Daarom zou Sophie haar gasten hebben verzocht om geen hoeden of hoofddeksels te dragen, iets wat normaal gesproken heel gebruikelijk is.

Niet alle leden van de koninklijke familie hebben deze wens ingewilligd. Zo droeg prinses Anne een klein groen haaraccessoire en Queen Elizabeth droeg een hoofddeksel met lila veren.

De gravin van Wessex en prins Edward. (Beeld: Brunopress)

Queen Elizabeth en prins Philip

De Queen en prins Philip gaven elkaar in 1947 het jawoord. Er waren echter drie belangrijke mensen die niet bij de grote dag aanwezig mochten zijn. Philip moest zijn eigen zussen weren op de royal wedding, al was dit niet zijn eigen keuze.

Volgens The Sun hadden de drie zussen op bevel van de koning een uitnodiging voor het huwelijk geweigerd, omdat ze allemaal met Duitse prinsen waren getrouwd. De bruiloft was slechts twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de spanningen waren nog steeds om te snijden in Engeland.

De zussen van prins Philip ontbreken op het familiekiekje. (Beeld: Brunopress)

Prins Harry en hertogin Meghan

Prins Harry en Meghan Markle hadden een aantal zeer strikte regels opgesteld voor hun huwelijk in 2018. Hoewel de grote dag door de hele wereld live op televisie kon worden gevolgd, wilden ze familieaangelegenheden graag achter gesloten deuren houden. Gasten moesten hun telefoons en camera's inleveren, zodat de receptie volledig privé zou blijven.

De Sussexjes hebben alles wat hun hartje begeert. Daarom hebben ze hun gasten verboden om cadeaus mee te nemen. In plaats daarvan vroegen ze donaties voor goede doelen. Very royal!

Prins Harry en Meghan Markle geven elkaar het jawoord. (Beeld: Brunopress)

Prinses Eugenie en Jack Brooksbank

In 2018 trouwden ook prinses Eugenie en Jack Brooksbank. En hoewel confetti een traditioneel onderdeel is van een bruiloft, heeft Eugenie het verboden op haar grote dag. Waarschijnlijk heeft ze deze beslissing genomen vanuit een milieuperspectief. Sommige confetti zou mogelijk niet biologisch afbreekbaar zijn, en daarom was er geen snippertje te vinden op de royal wedding van Eugenie en Jack.

Een stralend bruidspaar! Jack Brooksbank en prinses Eugenie. (Beeld: Brunopress)

Hoewel er dus kant-en-klare draaiboeken klaarliggen voor een royal wedding, worden ze zelfden zomaar overgenomen. Ook binnen de koninklijke familie worden er persoonlijke voorkeuren toegevoegd (of juist geschrapt) aan de grote dag, en het is dus ook niet vanzelfsprekend dat de hele familie is uitgenodigd. Andere notoire afwezigen waren bijvoorbeeld Sarah, de hertogin van York, die vanwege een geldschandaal niet op de bruiloft van neefje prins William mocht komen, en zelfs Queen Elizabeth tijdens de bruiloft van prins Charles en Camilla. Al was dat haar eigen keuze: als hoofd van de kerk zou ze zich niet willen laten zien bij het huwelijk van twee eerder gescheiden mensen. Protocollen en principes!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: Brunpress

Laatste nieuws

Zie ook