Royals & Chanel: van minitasje tot koninklijke bruiloft

Een Chanel-tas mag niet ontbreken in een royal modecollectie, maar hoe zit het met de rest?

De meeste royals hebben een riant gevulde kledingkast en zien er altijd uit om door een ringetje te halen. Maar verrassend genoeg komt een van de beroemdste couturemerken ter wereld, Chanel, niet zo vaak voorbij in koninklijke kringen. Tenzij we het over Monaco hebben…

Hertogin Kate

De hertogin van Cambridge heeft een goed gevulde garderobe, maar erg veel Chanel hangt er niet tussen. Heel af en toe wordt Kate gezien met een item van het iconische modemerk, zoals bij deze verschijning in oktober 2019. De hertogin draagt hier een bordeauxrode tas dat uit Chanels herfst-wintercollectie 2016/2017 komt. Dat de Britse royals niet vaak stralen in Chanel, komt vooral omdat ze behoorlijk trouw zijn aan design uit eigen land.

Kate Middleton, oktober 2019. (Beeld: Brunopress)

In het buitenland kan het dan weer wél. Haar Chanel-moment-suprême beleefde Kate tijdens een bezoek aan Parijs door zich volledig in het merk te kleden, als knipoog naar haar gastland. De tweedjurk van Chanel past perfect in het straatje van de hertogin en was trouwens een van de duurste outfits die Kate ooit heeft gedragen, helemaal in combinatie met sieraden van het eveneens Franse Cartier.

Kate Middleton in Parijs, 2017. (Beeld: BrunoPress)

Prinses Beatrice

Zo'n volledige look zien we niet vaak, want meestal houden de royal ladies het bij alleen een handtas van Chanel. Zoals prinses Beatrice hieronder tijdens Royal Ascot. Klein maar fijn!

Prinses Beatrice (rechts) met haar Chantal-tas, Ascot 2013. (Beeld: BrunoPress)

Of we nu kijken naar de Britse, Scandinavische of Nederlandse royals: meestal blijft het dus bij alleen een kleine accessoire van Chanel. Een pump, een clutch, zo nu en dan een zonnebril. Ook koningin Máxima draagt meestal alleen accessoires van het label, ze heeft bijvoorbeeld 'n aardig collectie handtassen met het dubbele-C-logo ↓

Koningin Máxima bij de scouting in 2018. (Beeld: BrunoPress)

In Monaco zit de vork anders in de steel, daar is het modehuis onlosmakelijk verbonden met Grimaldi's en komen er véél Chanel-outfits langs, zelfs tijdens de royal wedding van de eeuw.

Prinses Charlene

Prinses Charlene droeg namelijk een blauw ensemble van Chanel tijdens haar burgerlijk huwelijk met prins Albert. Een dag die echter niet de geschiedenisboeken in ging vanwege dit modemoment, maar vanwege de ongemakkelijke kusfoto's die het prinselijk paar nog steeds achtervolgen.

Het burgerlijk huwelijk van Albert en Charlene, 2011. (Beeld: BrunoPress)

Charlotte Casiraghi

Monaco heeft zelfs een heuse Chanel-ambassadeur in haar midden. Sinds een aantal maanden is Charlotte Casiraghi, de dochter van prinses Caroline, officieel een van de gezichten van het Franse modemerk. Geen wonder dus dat moeder én dochter recentelijk in de een na de andere Chanel-outfit verschijnen, zoals deze heerlijke gouden mantel vorige maand. In 2019 gaf Charlotte ook het jawoord in een japon van Chanel, waarmee het modehuis nog een royal wedding op haar naam heeft staan.

Charlotte Casiraghi tijdens de nationale feestdag van Monaco, 2021. (Beeld: BrunoPress)

Prinses Diana en Chanel

Een royal die juist een grote afkeer voor Chanel ontwikkelde, was prinses Diana. De Princess of Wales had in de jaren dat ze nog samen was met Charles wel kleding van Chanel, maar stopte in de jaren negentig met dragen van het label. Niet omdat ze er niets meer aan vond, maar omdat het logo haar in de weg zat. “De dubbele C's doen wat te veel denken aan Charles en Camilla,” zei ze tegen Australische ontwerper Jayson Brundson toen hij haar adviseerde over een paar Chanelschoenen. De Chaneltassen die ze had gebruikte ze het langst, maar die verdwenen uiteindelijk eveneens uit beeld…

Bron: Hola!, Harper’s Bazaar | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws