Japan: het eerste tiaramoment van prinses Aiko!

Dat het een geleend exemplaar is mag de pret niet drukken.

Afgelopen week vierde de Japanse prinses Aiko haar twintigste verjaardag, en dat betekent dat het tijd is voor een tiaradebuut!

Waar prinses Amalia vanaf haar achttiende (morgen is het zover!) een werkende royal kan worden, gebeurt dat in Japan pas vanaf je twintigste. Prinses Aiko, de enige dochter van de keizer en keizerin, bereikte die mijlpijl vorige week en begint meteen goed met een eerste formele verschijning, inclusief tiara!

Hoewel deze meerderjarigheidsceremonie meestal gepaard gaat met een nieuwe tiara, was dit voor prinses Aiko niet het geval. Die nieuwe tiara's worden namelijk betaald met overheidsgeld, en het Keizerlijk Hof vreesde dat het niet zo goed zou vallen als ze in crisistijden geld van het volk uit zouden geven aan nieuwe juwelen voor de prinses. Aiko droeg daarom een parure die ze geleend had van haar tante Sayako, die geen prinses meer is omdat ze met een 'gewone burger' trouwde, waardoor de diamanten toch min of meer over zijn. Een budget proof oplossing!

Prinses Aiko is vanaf nu welkom bij officiële keizerlijke gelegenheden, maar voorlopig richt ze zich vooral op haar studie Japanse literatuur. Ze zou zelfs zo'n gedreven studente zijn dat ze zelf heeft verzocht om haar meerderjarigheidsceremonie niet op haar verjaardag zelf, maar in het weekend te organiseren, zodat ze geen colleges zou missen.

De studie heeft voorrang op de keizerlijke verplichtingen, en da's misschien wel begrijpelijk, aangezien prinses Aiko als vrouw nog altijd geen kans maakt op de troon in Japan. Hoewel ze het enige kind van de keizer en keizerin is, is het waarschijnlijk dat haar toekomst buiten het paleis ligt. Als ze niet iemand van adel trouwt, moet de prinses namelijk afstand doen van haar titel en functie, zoals haar nichtje Mako Komuro onlangs deed.

Maar een huwelijkskandidaat is nog niet in zicht en voorlopig is Aiko naast studente ook een working royal. In een verklaring op haar twintigste verjaardag liet de prinses weten dat ze keizer Naruhito en keizerin Masako, haar ouders, zal gaan helpen bij hun werkzaamheden: “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en uitgroeien tot een volwassene die anderen van dienst kan zijn.”

Volgens The Court Jeweller krijgen we waarschijnlijk pas weer een tiaradebuut in Japan te zien wanneer het neefje van Aiko, prins Hisahito, in het huwelijksbootje stapt. Hij is nu 15, dus het kan nog even duren. Maar wie weet, elders in de wereld, met alle royals die in rap tempo volwassen worden?

Bron: The Court Jeweller, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws