Droevig nieuws voor de Queen: 101-jarige hofdame overleden

Wie was de hertogin van Grafton?

Lees ook

Queen Elizabeth moet een grote vertrouwelinge, goede vriendin en jarenlange hofdame missen.

Duchess of Grafton

De leeftijd van 95 jaar hebben bereikt en tóch nog naar (een ouder) iemand op kunnen kijken dat is best bijzonder. Queen Elizabeth heeft het lang gekund met een van haar grootste vertrouwelingen en trouwste hofdames, Ann Fortune Fitzroy, de hertogin-douairière van Grafton, die afgelopen vrijdag op 101-jarige leeftijd is overleden. Ze was maar liefst 68 jaar in dienst van de Queen en was een van de weinigen die de Majesteit nog in haar jonge jaren heeft gekend.

Een leven aan de zijde van de Queen

In 1953 begon de toen 33-jaar oude Duchess of Grafton als Lady of the Bedchamber, een hoge positie als hofdame, voor Queen Elizabeth, die destijds net op de troon zat. Ook bij de kroning was de hertogin van Grafton aanwezig.

In 1966 werd de hertogin gepromoveerd tot Mistress of the Robes van de Queen, wat betekent dat ze verantwoordelijk was voor alle kleding en juwelen van de koningin. In de praktijk hield het echter in dat ze de allerhoogste hofdame was, een soort manager voor alle andere hofdames. Ook stond ze bij alle officiële gebeurtenissen aan de zijde van de Queen. Deze erefunctie bleef ze behouden tot haar overlijden op 3 december 2021. Hoewel Ann Fortune heel wat adellijke titels en koninklijke functies had, was ze toch vooral een goede vriendin, vertrouwelinge en generatiegenoot voor de Queen.

De Queen en de hertogin van Sussex is Cheshire, 2018. Beeld: BrunoPress

Op bovenstaande foto is de hertogin de dame in het blauw rechtsachter Meghan Markle. Als senior hofdame was Ann Fortune Fitzroy altijd dichtbij de Queen, maar stond ze nooit zelf in de schijnwerpers. Zelfs tegen haar eigen familie vertelde ze maar heel zelden iets over het leven aan het hof, in het openbaar heeft ze met geen woord gerept over haar werk voor de Queen. Niet vreemd dus dat de koningin haar decennialang in vertrouwen nam.

Britse media maken zich grote zorgen over dit nieuwe grote verlies voor Queen Elizabeth, die eerder dit jaar afscheid moest nemen van haar echtgenoot prins Philip, met wie ze meer dan 73 jaar lang getrouwd was geweest.

Bron: Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook