Prinses Amalia door de jaren heen: de leukste foto’s en opvallendste uitspraken

De kroonprinses staat al van jongs af aan in de spotlights!

Lees ook

Happy birthday to Amalia! De Prinses van Oranje mag vandaag 18 kaarsjes uitblazen. En hoewel we haar de afgelopen jaren alleen tijdens fotomomenten zagen, en ze amper voor de microfoon stond, wist RTL Nieuws toch heel wat leuke uitspraken te verzamelen.

‘Af en toe onwerkelijk om me te realiseren dat dit nu echt mijn leven is’

Hiep hiep hoera! Een vrolijke prinses Amalia in 2008. (Beeld: Brunopress)

Vanaf vandaag zullen we Amalia iets vaker zien, maar als kind probeerden Willem-Alexander en Máxima haar zoveel mogelijk te beschermen en een normale jeugd te geven. Alleen tijdens de jaarlijkse fotosessies met de familie en op Koningsdag komen de prinsessen in beeld. Tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort stond de toen 15-jarige Amalia voor het eerst de pers te woord, meteen met een paar indrukwekkende statements. “Af en toe onwerkelijk om me te realiseren dat dit nu echt mijn leven is”, zei ze toen over haar positie als kroonprinses.

‘Ik geniet nu van mijn jeugd en vrienden om me heen’

Amalia 2 jaar oud en Máxima, 2005. (Beeld: Brunopress)

“Voor mij komt het rustig op me af. Ik geniet nu van mijn jeugd en vrienden om me heen”, zei Amalia tijdens de meest recente Koningsdag over de voorbereidingen op haar achttiende verjaardag en de taken die horen bij haar naderende toekomst als koningin.

‘Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had’

Sneeuwpret met prinses Amalia en prinses Alexia in Lech, 2006. (Beeld: Brunpress)

De jonge royal is dus al van kleins af aan gewend om in de spotlights te staan. Al is dat niet altijd een pretje. “Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had”, zegt de prinses in het boek Amalia van Claudia de Breij over de inhuldiging van haar vader in 2013. Op het moment dat haar vader koning werd, besefte Amalia zich dat dit ook haar toekomst is.

‘Daar kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien’

Een kiekje uit de zomerfotosessie in 2008. (Beeld: Brunopress)

Standvastig antwoorden voor de pers, dat zat er al op jonge leeftijd in bij Amalia. Tijdens Koningsdag 2016 vroeg Dionne Stax aan de prinses wat ze het leukste onderdeel vond van de dag, waarop ze reageerde met: “Daar kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien.” Heel correct, Amalia!

‘We worden vandaag onterfd’

Smile! Fotosessie in 2010. (Beeld: RVD)

Dit riepen Amalia en een goede vriend naar elkaar in de coulissen tijdens de opvoering van de door henzelf geschreven musical Kerstklooster. Terwijl haar vriend een vrouw speelde met hoge rode laklaarzen en tijdens een nummer moest paaldansen, zag Amalia hoe haar oma, prinses Beatrix, haar wenkbrauwen optrok.

‘We zijn niet competitief, we willen alleen niet verliezen’

Koningsdag in Tilburg, 2017. (Beeld: Brunopress)

In hun spaarzame vrij tijd spelen de Oranjes graag spelletjes samen in Huis ten Bosch. Enne, volgens prinses Amalia zijn ze behoorlijk fanatiek met z'n allen.

‘Ik ben namelijk ’s nachts een stripper’

Een kiekje genomen door Willem-Alexander voor de eerst schooldag op de middelbare school, 2015 (Beeld: RVD)

Ja, onze kroonprinses beschikt over een flinke dosis humor! Zo grapte ze met deze hilarisch uitspraak in een van de gesprekken met Claudia de Breij toen de schrijfster Amalia erop wees dat ze veel contant geld in huis had.

‘Waar moet ik kijken? Ik heb geen acht ogen’

Amalia en Máxima in de sneeuw, Lech 2017. (Beeld: Brunopress)

Hordes pers die allemaal je aandacht willen en hopen dat je even in hun lens kijkt. Het leven van een kroonprinses valt niet altijd mee, vooral niet als je nog erg jong bent. Zo riep Amalia in 2013 “Waar moet ik kijken? Ik heb geen acht ogen”, toen ze met de familie in de trein stapte naar het Oostenrijkse Lech. De aanwezig fotografen bleven haar naam maar roepen, en dat is natuurlijk heel overweldigend voor een 10-jarige prinses.

‘Soms wordt het me allemaal te veel’

Amalia is opgegroeid tot een prachtige jonge vrouw! 2020. (Beeld: RVD)

Inmiddels is de Prinses van Oranje 18 lentes jong en helemaal klaar om haar taak als toekomstige koningin vorm te geven. Hoewel er soms wel erg veel op haar afkomt. “Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand”, geeft ze toe in het boek Amalia. De prinses vertelt dat ze dan met professionals praat over haar mentale gezondheid. Er staat dus een hele verstandige koningin in de startblokken!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress, RVD

Laatste nieuws

Zie ook