Lees hier de allereerste toespraak van prinses Amalia

'Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet.'

Lees ook

Een spannend moment met zichtbare zenuwen, maar de prinses van Oranje bracht het er goed vanaf! Vandaag hield prinses Amalia voor het eerst een toespraak, nadat ze door koning Willem-Alexander was binnengeleid bij de Raad van State: haar eerste officiële royal duty nu ze achttien jaar oud is. Hier lees je de toespraak terug.

Wat het meeste opvalt, is dat de prinses benadrukt dat ze nog veel moet leren en pas na haar studie van plan is de vergaderingen met regelmaat bij te wonen. Eerst nog even genieten van haar tussenjaar en studententijd!

De prinses begint haar toespraak nadat haar vader én voorzitter van de Raad koning Willem-Alexander een woordje heeft gedaan.

“Dank u wel, voorzitter, als ik u voor een keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te worden. Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, van rechtswege zitting in de Raad van State en dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In een verre toekomst, hoop ik, ook al is er altijd het besef dat het ook morgen kan zijn.”

“Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter. Mijn grootmoeder en ook u, voorzitter, hebben al mogen profiteren van het heldere inzicht dat de Raad daarover biedt. In die lijn hoop ik ook na de afronding van mijn studie de vergaderingen regelmatig bij te wonen.”

Beeld: BrunoPress

“Ik zeg hier vol overtuiging de woorden van mijn grootmoeder uit 1956 na. 'Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal, bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerling te zijn. U, voorzitter, dank ik dat u mij in de Raad hebt willen binnenleiden, en in u, vicepresident, dank ik de leden voor de hartelijke wijze waarop ze mij in hun midden ontvangen.”

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook