Noorwegen: stoere zet van prinses Ingrid Alexandra

The sky is the limit!

Lees ook

Prinses Ingrid Alexandra op topsnelheid!

Achterin een straaljager

De Noorse prinses Ingrid Alexandra viert in januari alweer haar achttiende verjaardag. En hoewel ze in tegenstelling tot onze volwassen prinses Amalia dan niet plotseling meer verplichtingen heeft, lijkt ze zich wél voor te bereiden op de toekomst. Onlangs verdiepte de dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit zich al in het werk van het Noorse leger door een dag mee te lopen op een militaire basis en vorige week zocht ze het nóg hogerop: casually stapte de 17-jarige scholiere en toekomstige kroonprinses achterin een straaljager om een vlucht te maken met de Noorse luchtmacht.

Militaire opleiding

Vanaf de achterbank kon prinses Ingrid Alexandra alvast een blik werpen op haar toekomstige koninkrijk. De straaljager-tour liet haar volgens het hof 'grote delen van Noord-Noorwegen' zien op een íéts hogere snelheid dan je per koninklijke koets zou doen. Het paleis laat weten dat de prinses zich na deze twee bezoekjes nog verder gaat verdiepen in de strijdkrachten. In Noorwegen is de zittende koning of koningin ook formeel de opperbevelhebber van de strijdkrachten, dus zo'n stukje training is mooi meegenomen voor de toekomstige kroonprinses. Maar of ze net zoals kroonprinses Elisabeth van België aan een militaire opleiding zal beginnen? Dit jaar maakt Ingrid Alexandra eerst haar middelbare school af, who knows what's next.

Vliegende royals

Nu zat prinses Ingrid Alexandra nog achterin de straaljager, maar er zijn genoeg royals die zélf in de cockpit achter het stuur kruipen. Zo vliegt koning Willem-Alexander regelmatig als piloot voor KLM en weet prins William hoe je veilig een helikopter aan de grond kunt zetten. Goed, een straaljager is net effe wat anders, maar (militaire) vliegkunsten onder de knie krijgen is in principe geen gekke zet voor troonopvolgers.

Al heeft Ingrid nog alle tijd om gewoon young and seventeen te zijn. Zelfs wanneer ze straks achttien kaarsjes uitblaast, kan ze redelijk op de achtergrond blijven totdat haar vader Haakon de troon bestijgt.

Bron: Norwegian Royal Court, Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook