Royal recept: kaneelsterren uit de oven van de Queen

Zó maak je de kerstlekkernij van de royals.

Aan lekkernijen geen gebrek tijdens de decembermaand, maar voor een royally approved biscuitje hebben we altijd ruimte.

Koninklijke kaneelsterren

De ovens van de paleiskeukens draaien overuren nu er weer een kerstfeest met de hele Royal Family op de planning staat. Hoewel de Koninklijke Hoogheden zichzelf ook wel 'ns wagen aan het roosteren van een marshmallow, laten ze het betere werk toch liever aan de paleisbanketbakkers over.

Beeld: BrunoPress

De royal pastry chefs zijn de beroerdste niet en geven zo nu en dan het recept van een van hun kerstige creaties prijs. Deze week leggen ze uit hoe je kaneelsterren maakt, een feestelijk koekje dat er wel in gaat bij de Queen & co.

Eenvoudig recept

Als we de receptvideo zo bekijken, vermoedden we dat het ons ook wel gaat lukken (zónder koninklijk banketbakkersdiploma) om de kaneelsterren deze winter op tafel te zetten. Het maken van de meringue is altijd tricky, maar oefening baart kunst. En meer oefening = meer kerstkoekjes. Aan de slag dus!

Ingrediënten

  • 360 gram poedersuiker
  • 85 gram eiwit
  • 20 gram citroensap
  • 300 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 115 gram gekonfijte citrusschillen (citroen, sinaasappel)
  • 1/2 citroen, geraspt
  • 12 gram kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel

Bakken maar!

1. Doe de gekonfijte citrusschillen in een blender en maal fijn tot een soort dikke pasta.

2. Klop de poedersuiker, eiwit en citroensap samen in een kom tot een zachte meringuepiek. Houd een derde van het meringuemengsel apart.

3. Doe alle overige ingrediënten (inclusief de pasta) bij de overgebleven 2/3 van de meringue. Meng tot een samenhangend deeg.

4. Kneed het deeg met je handen en sla het plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier een vel bakpapier overheen en rol het met een deegroller tot de deegplak een dikte van ongeveer 1 centimeter heeft.

5. Verwijder de bovenste laag bakpapier en verdeel een dun laagje van de overgebleven meringue over het deeg. Houd het zo gelijkmatig mogelijk.

6. Laat de bakplaat met het deeg minimum 1 uur rusten in de koelkast.

7. Haal het deeg uit de koelkast en maak vormpjes met een mes of (stervormige) koekvormpjes. Vormpjes uitsteken met een koekvorm lukt het beste als je de koekvormen eerst onderdompelt in warm water. Het deeg laat hierdoor makkelijker los.

8. Bak de koekjes 12-15 minuten op 160 graden in een heteluchtoven. Het beste resultaat krijg je door alleen van beneden te verwarmen: de koekjes behouden dan aan de bovenkant hun mooie witte kleur. De koekjes zijn gaar wanneer ze de randjes makkelijk loslaten van het bakpapier. Het midden mag nog zacht en plakkerig zijn.

9. Laat de kaneelsterren minstens 30 minuten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. De koekjes zijn luchtdicht twee maanden te bewaren, maar ze dezelfde middag nog opeten mag óók. Geniet ervan!

Bron: The Royal Family | Beeld: Pexels: Nicole Michalou, BrunoPress

Laatste nieuws