Vergeten traditie: zo maak je het drankje dat aan het royal kraambed werd geserveerd

Deze feestelijke lekkernij was ooit net zo vanzelfsprekend als beschuit met muisjes.

Aan een geboorte zitten natuurlijk allerlei tradities vast. Kraamvisite, beschuit, muisjes, ooievaars en ga zo maar door. Maar één vergeten traditie is de zogenaamde ‘kandeelmiddag’. En dat terwijl dit smulmoment zelfs in koninklijke kringen in ere werd gehouden! 

Royal traditie

Kandeel werd vroeger vaak aan het kraambed geserveerd. Volgens website Ei Ei Ei duurde kraamtijd destijds ongeveer drie weken, en werd traditiegetrouw op de laatste dag een zogenaamde ‘kandeelmiddag’ gehouden. Dan werd aan het kraambed kandeel geschonken aan de kersverse moeder en haar kraamvisite. Dit was zelfs zo’n populaire traditie dat bij de geboorte van prinses Beatrix nog kandeel werd geschonken op Paleis Soestdijk.

kandeel
Van links naar rechts: Louis Beel, prins Claus en Piet de Jong. Beeld: Nationaal Archief, CC0. Fotograaf: Ron Kroon / Anefo

Prins Claus op stadhuis

Bovendien zie je in de foto hierboven hoe prins Claus samen met Louis Beel en Piet de Jong geniet van een kopje kandeel. Dit was bij de geboorteaangifte van Willem-Alexander op het Utrechtse stadhuis. Dit was sowieso een bijzonder moment natuurlijk, maar helemaal voor Piet de Jong. Die was toen namelijk nog maar net een paar weken Minister-President. Kandeel is tegenwoordig nog op veel plekken kant-en-klaar te koop. Maar je kunt het zelf ook maken. Wij leggen je uit hoe!

Dit heb je nodig:

  • 1 fles zoete witte wijn
  • 8 eierdooiers
  • 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gram reguliere suiker
  • 3 hele kruidnagels

Zo maak je de traditionele lekkernij:

  1. Maak de halve citroen goed schoon en haal de schil hieraf. Bewaar de schil.
  2. Pak een middelgrote pan waar je een passend deksel voor hebt en giet hier ongeveer 100 milliliter van de wijn in. Doe nu de citroen samen met het kaneelstokje en de kruidnagels bij de wijn in de pan. Laat het een half uurtje borrelen op een laag vuur. Houd de deksel op de pan!
  3. Doe nu in een andere pan de eierdooiers en de suiker. Klop dit door elkaar tot er een lumpy soort mengsel ontstaat.
  4. Voeg via een zeef het wijnmengsel toe aan het eiermengsel. Let wel op dat het wijnmengsel niet meer gloeiend heet is, anders loop je de kans dat je per ongeluk stukjes gebakken ei tegenkomt in je drankje. Wij hoeven je ook niet uit te leggen dat dit heel smakelijk is. Warme wijn kan, gloeiendhete wijn kun je beter laten afkoelen.
  5. Zet ondertussen een grote pan met water dat tegen het kookpunt zit op een laag vuur. Zet de kleinere pan hier bovenop.
  6. Voeg de rest van de wijn al roerend toe in de kleine pan. Verwarm au bain-marie tot de kandeel is ingedikt tot een romige en stevige likeur. De kandeel is klaar als deze aan een lepel blijft hangen. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  7. Schep in kleine borrelglaasjes en tast toe!

Extra smullen?

Natuurlijk is zo’n alcoholische lekkernij wel vrij heftig. Een iets mildere variant proberen? Volg dan het recept hierboven, maar serveer in plaats van als drankje, als saus. Vooral met een lekker bolletje roomijs is kandeel smullen geblazen.

Bron: Kookfans | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws