Geheim van de royal fotograaf: zo maak je een koninklijke kerstfoto

Van de beste locatie tot de koninklijke glimlach: zo wordt je kerstportret een succes!

Lees ook

Als er een familie is die weet hoe je een goede kerstfoto maakt, dan zijn dat wel de Duke en Duchess of Cambridge. Toch zijn hun goed geslaagde familiekiekjes niet alleen maar te danken aan hun kanppe looks, want ze nemen ieder jaar een professionele fotograaf in de arm. Chris Floyd, het brein achter de bekende foto van prins William en Kates tinnen jubileum, geeft ons tips om ook zonder koninklijke titel een prachtige kerstfoto met de familie te maken.

Voor de beste locatie

Of je nu in de natuur staat of kiest voor een gekleurde achtergrond zoals het Jordaanse koningshuis, de achtergrond is erg belangrijk voor de foto. Als je binnen foto’s wilt maken, dan is het belangrijk dat je met je rug naar het raam staat. Dit zorgt voor een natuurlijkere foto. Hierbij is het wel belangrijk dat je scherp stelt op het onderwerp, voor een meer dramatisch effect.

Voor iedereen die het liefst buiten wilt fotograferen – bij een kerstboom of bij een stapel brandhout, zoals de Cambridge’jes vorig jaar – kun je je onderwerp beter in de schaduw fotograferen. Hoe meer zonlicht er namelijk is, hoe slechter de foto eruitziet. Overbelichting is niemands beste vriend. Een bewolkte dag zou helemaal perfect zijn, want dan zien de huid er goed uit én blijven oneffenheidjes verborgen.

Aftellen maar

Zul je net zien: iedereen staat op de juiste plek, het licht komt mooi op de foto en dan is er iemand die de ogen dicht heeft. Of ineens moet niezen. De truc is dan ook om zoveel mogelijk foto’s te maken. Tel bijvoorbeeld van 1, 2, 3… en maak de foto op nummer drie. En is er alsnog iemand die de hele tijd staat te knipperen met zijn of haar ogen? Let dan op hoe vaak en wanneer die persoon het doet, en fotografeer hier omheen.

Ook de allerkleinsten op de kiek

De Royal Family is een held in kinderen goed op de foto te krijgen. Vooral kleine kinderen en baby’s is best lastig, want hoe krijg je ze allemaal naar de camera gericht terwijl ze lachen? Het geheim is om ze niet te veel te pushen, verklapt Chris. Volgens hem moet je kinderen gewoon laten en doen wat ze zeggen. “Bij een groot gezin kun je het opsplitsen in ‘chaos’ en ‘overige’. Zeg bijvoorbeeld tegen de volwassenen: ‘Jullie zijn de kalmte, probeer de kinderen niet te dwingen om stil te zitten en te glimlachen.”, aldus de royal fotograaf. Kinderen zorgen juist voor de magie en de energie op de foto, dus laat de fotograaf alleen op de kinderen letten. Dit levert de mooiste foto’s op.

Comfortabel voor de camera

Als iemand zich niet prettig voor de camera voelt, dan zie je dit ook terug op de foto. Maak met diegene een praatje, betrek diegene bij een zinvol gesprek of stel een hoop vragen. Geef ze de kans om met je te praten en naar ze te luisteren. Dit zorgt ervoor dat iemand de druk van de camera vergeet en veel natuurlijker lacht. “Uiteindelijk is dat echt wat ik doe: een warme band smeden met mensen, een gesprek met hen voeren: een foto is een verslag van dat gesprek”, stelt Chris. En dat resulteert in prachtige foto’s met natuurlijke blikken die bestempeld kunnen worden als koninklijke glimlachen. Kind kan de was doen!

Bron: HELLO! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook