Wordt prinses Charlotte later óók hertogin?

De titels van de Cambridge'jes zullen keer op keer veranderen.

Lees ook

De titels van de héle Cambridge-familie zullen door de jaren heen veranderen, maar vooral prinses Charlotte kan hierdoor een bijzondere positie krijgen. We duiken er eens in, de royal gebruiken en regeltjes waar de kinderen van prins William en Kate Middleton te maken mee zullen krijgen.

Koning George, hertog Louis

Voor prins George, de oudste zoon van William en Kate, ligt de toekomst vast. Die wordt op een dag, als de Britse monarchie het nog een paar decennia uitzingt, koning George VII. En zijn broertje, prins Louis, krijgt volgens de traditie later een hertogdom cadeau, waarschijnlijk voordat hij in het huwelijksbootje stapt. Sterker nog: zowel George als Louis kunnen rekenen op meerdere hertogdommen. Die beginnen zich namelijk een beetje op te stapelen daarbij de Windsors.

De opa van de jonge prinsjes, prins Charles, is namelijk inmiddels hertog van Cornwall, hertog van Rothesay en sinds het overlijden van prins Philip eerder dit jaar ook hertog van Edinburgh. Wanneer Charles de troon bestijgt en koning wordt, krijgt prins William ál die hertogtitels. Al wordt verwacht dat de Edinburgh-titel naar prins Edward gaat, anders wordt het misschien wat te dol. William is immers ook al hertog van Cambridge. En wanneer hij koning wordt, kan hij het hele boeltje dus weer doorgeven aan zijn zoons. Maar zit ertussen al die hertogdommetjes niet nog een leuke titel voor prinses Charlotte?

Hertogin Charlotte?

Je zou zeggen dat het anno 2021 (bijna 2022!) wel moet kunnen: een hertogdom doorgeven aan een vrouwelijk lid van de koninklijke familie. Tot nu toe is dit echter niet gebruikelijk bij de Britse royals. Prinses Charlotte zou volgens de huidige regeltjes alleen hertogin worden als ze met een hertog trouwt. Dochter zijn van een Duke and Duchess is niet genoeg. In andere koninkrijken kunnen prinsessen wél hertogin worden zonder te trouwen. Prinses Elisabeth van België is bijvoorbeeld ook hertogin van Brabant, en prinses Estelle van Zweden mag zich dan weer hertogin van Östergötland noemen. Gelukkig voor Charlotte heeft ze die prinsessentitel al in the pocket. En kan ze op iets véél specialers rekenen dan het woord Duchess voor haar naam.

Beeld: BrunoPress

The next Princess Royal

Prinses Charlotte maakt namelijk kans om de volgende Princess Royal te worden. Een titel die ons altijd een beetje dubbelop lijkt (een prinses ís toch al royal?), maar die een hele eer schijnt te zijn. De titel is namelijk alleen weggelegd voor de oudste dochter van de zittende koning of koningin. Prinses Anne gebruikt de aanduiding dus nu, maar zij kreeg hem pas toen ze 37 was en de titel al jarenlang beschikbaar was. Als William de troon bestijgt en als prinses Anne overleden is, kan hij de titel doorgeven aan Charlotte. Dat gaat niet automatisch, Wills moet zelf bepalen wanneer het moment daar is. Dat houdt het een beetje spannend, die titelroulette van de Britse royals.

Andere achternaam

Niet alleen ‘Lottie’s’ titel kan in de loop der jaren dus een upgrade krijgen, ook haar achternaam mag ze meerdere keren aanpassen. Momenteel is de zesjarige Koninklijke Hoogheid namelijk ‘Prinses Charlotte van Cambridge’. Maar bij de volgende troonswisseling worden William en Kate de nieuwe ‘prins en prinses van Wales’ en wordt Charlotte ‘prinses Charlotte van Wales.’ Daarna, als haar vader koning wordt, valt haar achternaam helemaal weg en heet ze simpelweg ‘prinses Charlotte.’ Dat wordt ’n hoop nieuwe paspoorten aanvragen.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook