Een relaxt kerstdiner? Deze tips en recepten helpen je op weg

Lees ook

De mooiste tijd van het jaar valt in 2021 in het weekend. Velen kijken uit naar het kerstdiner, maar als je gastheer of gastvrouw bent, kan zo’n diner voor veel angst en stress zorgen. De mogelijkheden van een kerstdiner zijn eindeloos en vaak duizelingwekkend. De gedachte van een huisgemaakte, smakelijke maaltijd die je deelt met de mensen om je heen gaat vaak verloren en wordt vervangen door paniek en het veel te ingewikkeld maken. Maar wees gerust, met de tips die je hier leest, zullen je kerstzorgen dit jaar een stuk kleiner zijn.

Probeer eens shared dining

Als gastheer of gastvrouw hoef je niet alles zelf te doen tijdens het kerstdiner. Met shared dining laat je iedere gast een gerecht meenemen. Handig als je zelf weinig kerstrecept inspiratie hebt. Het enige wat je goed moet doen is coördineren en het overzicht houden. Je wil natuurlijk niet dat iedereen eenzelfde gerecht meeneemt of er straks alleen maar desserts op tafel staan.

Traditioneel kerstdiner

Wil je liever alles zelf doen? We snappen het natuurlijk ook als je zelf de controle wilt houden. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om een zelfgemaakt kerstdiner makkelijk te maken. Mik bijvoorbeeld op een koud voorgerecht. Koude voorgerechten kunnen van tevoren grotendeels voorbereid worden, waardoor er meer tijd over is tijdens de kerstdag. Ook een niet te uitgebreid diner is van belang. Een diner met maximaal twee warme gangen is bijvoorbeeld meer dan voldoende. Warme gerechten vergen namelijk altijd veel coördinatie en timing als ze je daadwerkelijk warm op tafel probeert te krijgen.

Dit warme hoofdgerecht voor tijdens kerst

Wil je een spectaculair hoofdgerecht? Probeer dan eens een keer een gevulde varkenshaas.

Als je indruk wil maken met een warm hoofdgerecht, maak dan is deze gevulde varkenshaas met tomatentapenade, ham en kaas misschien wat je zoekt. Door het koude voorgerecht hebben we meer tijd om dit gerecht uitgebreid aandacht te geven. Geïnspireerd? Bekijk meer informatie over dit recept als je dit gerecht wil uitproberen. 

De kleine taakjes

Onder controle valt ook een stukje delegeren. De makkelijke taakjes, zoals borden afruimen en dergelijke, kunnen prima uitbesteed worden. Als je daarbij een georganiseerde keuken hebt, zul je merken dat je tijdens het kerstdiner ineens ruim tijd over hebt om te besteden aan vrienden en familie. En dat is natuurlijk waar het om draait tijdens kerst.

Bron en beeld: Jumbo

Laatste nieuws

Zie ook