Zó behoud je jouw stralende glimlach

Lees ook

Een stralende glimlach willen we allemaal. Misschien ben je al gezegend met een prachtig exemplaar, een mooie witte lach met rechte tanden. Misschien heb je niet het perfecte gebit. Hoe je gebit er ook bij staat, de juiste mondverzorging is altijd belangrijk. Dat betekent natuurlijk goed je tandenpoetsen, twee keer dag. Maar daar blijft het niet bij. Waar let je op, wat haal je in huis en waarom zijn zoveel mensen toch bang voor de tandarts?

Het begint bij het begin

Als kind leren we al vroeg dat tandenpoetsen erbij hoort. Wanneer ons eerste tandje verschijnt begint het tandenpoetsritueel al meteen. Niet voor niets bestaan er ontzettend veel attributen om het ouders makkelijk te maken de kinderen hun tanden te laten poetsen. Speciale borstels, liedjes, kauwsnoepjes of boeken, alles komt voorbij zodat de kids aan het tandenpoetsen gaan. Blijkbaar zit het er al vroeg in dat we onze mondverzorging graag overslaan. Gelukkig krijgen de meeste van ons uiteindelijk wel door dat tandenpoetsen ons daadwerkelijk met een goede reden wordt aangeleerd. 

Kies de juiste producten en je bent al een eind op weg

Wanneer je de juiste producten in huis hebt, ben je vaak al halverwege. Uiteraard haal je een tandenborstel in huis. Sommige mensen verkiezen nog steeds een handtandenborstel boven een elektrische tandenborstel. Met een elektrische haal je echter aanzienlijk meer tandplak en aanslag weg. Naast poetsen is ook stoken of flossen essentieel voor het verwijderen van de tandplak tussen je tanden, een plek waar zelfs de beste tandenborstel niet altijd tussenkomt. Ga dus voor producten van goede kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor Fleeck mondverzorgingsproducten. Hier kun je terecht voor onder andere een sonische elektrische tandenborstel. Deze verschilt net even van de meeste elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop. Een sonische tandenborstel lijkt meer op een handtandenborstel omdat deze ook een langwerpige borstelkop heeft. Hij maakt ook meer een vibrerende, heen en weergaande beweging in plaats van een roterende beweging. Hierdoor verwijder je nog meer tandplak en dat betekent een nog schoner gebit!

Skip je tandartsbezoekje niet

Het is misschien makkelijk om te denken dat je het tandarts bezoek wel eens over kunt slaan. Maar doe dat vooral niet. Je gebit is een kostbaar bezit. Zolang je er geen problemen mee hebt heb je wellicht de neiging om te denken dat een goede mondverzorging niet zo belangrijk is en dat dat bezoek aan de tandarts ook wel even uitgesteld kan worden. Echter, om problemen te voorkomen is dat bezoek juist de moeite waard. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Een bezoekje aan de tandarts is vaak zo gepiept. Er zijn echter veel mensen met angst voor de tandarts. Ze zijn bang voor de pijn, horen nare verhalen over kronen, bruggen en gaten of schamen zich voor hun gebit. Nu kunnen we je wel vertellen dat het zo erg allemaal niet is, maar als je die angst eenmaal hebt is dat gewoon heel vervelend. De juiste tandarts kan daarin ook het verschil maken. Er bestaan zelfs speciale ´angsttandartsen´, die hier ervaring mee hebben en dus weten hoe je er het beste mee om moet gaan. Ook tandartsen die deze stempel niet hebben kunnen voor jou natuurlijk de beste zijn. Als je je eigen tandarts niet als prettig ervaart vraag dan eens rond in je omgeving wat de ervaringen zijn. Een goede tandarts kan dan wel eens het verschil maken. 

De beste routine voor een goede mondverzorging

Maar hoe zorg je er dan voor dat je je gebit goed verzorgd? Door in ieder geval de juiste routine in te bouwen in je dagelijks leven. Op die manier maak je het jezelf gemakkelijk. Een vaste routine is vaak beter vol te houden en het zorgt dat je meer op de automatische piloot werkt. Soms moet je jezelf een handje helpen.

Vergeet je steevast je tanden te flossen of te stoken? Verzin voor jezelf een ezelsbruggetje of een andere truc zodat je deze gewoonte elke dag na het tandenpoetsen direct aanpakt. Leg de tandenstoker bijvoorbeeld al klaar op een zichtbare plek zodat je er in ieder geval aan herinnerd wordt. Vraag eens advies bij je tandarts of mondhygiënist over de beste manier van poetsen. Ga secuur te werk en poets in alle hoeken, ook helemaal achterin waar je het soms lastig kan bereiken. Zet desnoods een bepaald liedje aan en poets door totdat deze voorbij is. Zo kom je in ieder geval aan die twee minuten komt. Ook hebben de meeste elektrische tandenborstel tegenwoordig wel een ingebouwde timer zodat je het ook daarmee niet vergeet.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook