Huiselijk plezier met een royal huisdier

Dit zijn de leukste (en meest bijzondere) huisdieren van de koninklijke families!

Nu wij ons allemaal terugtrekken met familie en dierbaren voor de kerst, doen de royal families over de hele wereld grotendeels hetzelfde. En natúúrlijk horen er bij die familiaire sfeer ook de nodige huisdieren. Naast die ultra-schattige puppy’s van de Deense kroonprinses zijn er namelijk nog véél meer bekende huis- of uh, pardon, paleis-dieren.

De corgi’s van de Queen

Natúúrlijk konden deze prachtige pups niet ontbreken in ons lijstje. Elizabeth houdt ontzettend veel van haar hondjes, en daar hebben we door de jaren volop van mee mogen genieten. Zo prijkten haar hondjes in 1978 al op de foto die ze uitkoos voor haar kerstkaart, en ook bij publieke evenementen in de buitenlucht is de koningin al meer dan eens gespot met de corgi’s. Door de jaren heen zou de Queen maar liefst 30 corgi’s hebben gehad. Bovenaan dit artikel prijkt zij in 1960 samen met manlief Philip, en kroost Charles, Anne en Philip met op de achtergrond Balmoral Castle. Hieronder zie je de royal bovendien omringd door haar geliefde corgi’s als toeschouwer bij een paardensportevenement.

royal huisdieren
Queen Elizabeth met haar corgi’s in de buitenlucht in 1973. Beeld: Brunopress

De royal kameleon

Overigens zijn die corgi’s niet de enige huisdieren geweest die de Queen in haar leven heeft gehad. Royal nanny Marion Crawford deelde in haar boek Elizabeth the Queen hoe de koningin vroeger helemaal verzot was op een kameleon. Elizabeth en zus Margaret kregen deze geschubde kompaan cadeau van Lord Louis Mountbatten toen ze nog klein waren, en volgens Crawford waren de zussen bijzonder op de kameleon gesteld. Ze schrijft: “Elizabeth was thrilled en liet direct een doos voor de kameleon maken. Margaret haastte zich weg om een exemplaar van Debrett’s Peerage te halen, waar we hem bovenop plaatsten. Zijn kleur veranderde direct naar rood.” Tja, wij gaan dan toch liever voor zo’n knuffelbare corgi.

De hond uitlaten met de Oranjes

Ook onze eigen royals zijn groot fan van pluizige viervoeters. Zo zijn labradors Nala en Skipper al jaren onderdeel van het gezin, en kregen zij in 2018 een nestje met zeven pups. Hiervan is één bij de Oranjes blijven wonen: hondje Luna. Sinds oktober van dit jaar is er overigens nóg een pup bijgekomen: de prachtige toy poedel Mambo. Tja, als je opeens met een leeg nest zit, is zo’n viervoeter een welkome bron van knuffels.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Deense dog

Als je denkt aan dieren met royal allure, dan denk je misschien al gauw aan zo’n grote Deense Dog. Een fors postuur, een strenge blik en loyaal tot het bot: dat zou toch de perfecte kandidaat zijn voor een mandje in het Danske kongehus? Maar nee, Margrethe gaat voor een iets handzamer formaat hond. De Deense monarch is namelijk al jaren fan van teckeltjes. Ze had er vroeger drie, maar nadat eentje overleed, wordt Margrethe nu nog regelmatig gespot met kortharige teckeltjes Tilia en/of Nelly.

royal huisdieren margrethe
Margrethe met één van haar teckeltjes in 2020 voor een officieel portret. Beeld: Brunopress

Overvolle dierentuin

Hoewel we nu dus veel honden zien als gezelschapsdieren van de royals, was de keuze vroeger niet altíjd zo simpel. Vroeger werden exotische dieren nogal eens als giften meegebracht van de ene royal naar de ander. Gelukkig weten we tegenwoordig veelal beter dan zo in bedreigde diersoorten te handelen, maar halverwege het vorige millennium lag dat toch anders. Vanity Fair citeerde bijvoorbeeld al eens historica Marina Belozerskaya over de Chinese keizer Xian Zong Zhu Jianshen: “Hij kreeg zo vaak leeuwen cadeau, dat toen een stel afgezanten van Sultan Ahmid in de jaren 1480 langskwam met nog twee van deze beesten, hij ze weigerde aan te nemen.”

Ook in de Franse paleizen was het vroeger een flinke beestenboel, schrijft Vanity Fair. Historicus Tony Spawforth legde uit aan het blad dat dit de nodige problemen opleverde. Zo zou Louis XVI op een dag zijn privaat hebben willen gebruiken, maar had hij niet door dat een van de vele angorakatten daar op dat moment een tukje aan het doen was. Spawforth omschrijft: “Toen het erop uitliep dat de kat de koning van onder aanviel, vluchtte de geschrokken koning met zijn ondergoed nog in de hand.” Tja. Of zou die kat gewoon óók een revolutionair zijn geweest?

Bron: Vanity Fair, Libelle, Algemeen Dagblad, Blauw Bloed | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws