Het geheime leven van de royal nanny’s

'Het staat vast dat je nergens over praat – en daar hebben ze haar nóóit voor vergeven.'

Lees ook

Wanneer je de hele dag druk bent met hoofd zijn van een land en alle daarbij behorende duties, dan heb je niet altijd tijd om bijvoorbeeld je kinderen van of naar school te brengen. Nanny’s horen bij de koninklijke lifestyle. Dit zijn de kindermeisjes die ervoor zorgden dat het ook met de jongste telgen van de Windsors allemaal goed bleef gaan.

Spaanse nanny voor George

Allereerst is daar Maria Teresa Turrion Borrallo. De in Spanje geboren nanny van William en Kate kwam in 2014 aan boord om voor de destijds 8 maanden oude George te zorgen. En waar je bij ‘zorgen’ misschien denkt aan standaard nanny duties zoals het verschonen van luiers en het oppassen buiten de schooluren, dan ken je la Borrallo nog niet. Zij is namelijk opgeleid aan het Norland College in het Engelse plaatsje Bath.

royal nanny's
De Cambridge’jes met de kleine George én overgrootoma Elizabeth in 2015. Met in het midden: Maria Borrallo in haar Norland-tenue. Beeld: Brunopress

Hier leren nanny’s niet alleen de basics van het zorgen voor een kind, maar ook ingewikkelde biologie rond de ontwikkeling van kinderhersenen. Of wat dacht je van een rijcursus à la James Bond waarin de future nannies leren om door bochten te slippen en achtervolgers af te schudden? Ook zelfverdedigingscursussen zijn onderdeel van het curriculum aan het Norland College. Met een babypop op de arm leren de nanny’s-in-training hoe zij eventuele kidnappers te slim af kunnen zijn.

Ouders eerst

Hoewel een koninklijke nanny ontzettend veel tijd met de royal kroost doorbrengt, is het van groot belang dat zij in hun eigen vaarwater blijven. Aristo-expert Carolyn Harris, van het boek Raising Royalty, legt uit: “Vandaag de dag is er een gevoelige balans tussen zorgen en een emotionele support zijn voor de kinderen, zónder dat zij zich mengen in de beslissingen die de koninklijke ouders maken.”

Steun en toeverlaat van William en Harry

Hoewel William en Kate het voorlopig bij één nanny houden, hebben William en Harry zélf in hun kindertijd verschillende nanny’s gehad. Eén van de belangrijkste namen hier was Olga Powell, die de zorg voor William al op zich nam vanaf het moment dat hij 6 maanden oud was. Tot haar dood in 2012 bleef zij een bijzonder geliefd figuur bij de twee dukes. “Hun ouders wilden dat ze zo’n normaal mogelijke jeugd hadden. Als ze een modderige poel zagen, dan wilden ze erin springen, en als ze iets klimbaars zagen, dan wilden ze erop klauteren.” Dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld voor de jonge prinsen werd bijzonder zichtbaar bij haar uitvaart. William zei maar liefst vier prestigieuze afspraken af om afscheid te kunnen nemen van zijn geliefde nanny. Harry zat op dat moment in dienst in Afghanistan, en kon er dus niet bij zijn.

Daarnaast was er Alexandra Pettifer, die vanaf 1993 de staff rond de jonge prinsen kwam versterken. Net zoals Powell, had Pettifer een belangrijke rol als steun en toeverlaat van de prinsen na het overlijden van hun moeder. Hoewel zij als nanny op de achtergrond bleef, kreeg zij in 2021 een onverwachte plaats in de spotlights. De omstreden voormalige BBC-journalist Martin Bashir (juist ja, die tegen Diana gelogen bleek te hebben om een interview met haar te regelen) zou namelijk een factuur van een abortus van Pettifer genept hebben. Volgens deze frauduleuze factuur zou Charles voor de ingreep betaald hebben, en hiermee wilde Bashir de Princess of Wales ervan overtuigen dat haar man overspelig zou zijn met de nanny. Uiteindelijk bleek deze claim niet gegrond, en Will en Harry hebben altijd een goede band met Pettifer gehouden.

One for the heir

Een derde nanny van de jonge prinsen bleef echter minder lang aan in het Kensington Palace. Barbara Barnes, die vanaf Williams geboorte tot zijn vierde levensjaar voor de prins zorgde, werd in januari 1987 aan de kant gezet en kreeg te horen dat het haar ten strengste verboden was om de prinsen zelfs nog maar een kaartje te sturen. What happened?

Het zit zo: ‘Baba’, zoals de kleine William haar noemde, was een nanny van de oude stempel. Een ander voormalig staflid van de royals schreef in haar boek The Housekeeper’s Diary: “Haar voornaamste zorg, ook al zou ze het nooit toegeven, was de troonopvolger.” Kortom: William ging voor. Bovendien was Barbara van mening dat de jonge prinsen een ander soort opvoeding nodig hadden dan de gemiddelde kleine jongen omdat zij nu eenmaal van adel bloed waren. Dat lag niet goed bij moeder Diana, van wie het algemeen bekend was dat zij wilde dat William en Harry ‘zo normaal mogelijk’ werden opgevoed. En dat betekende in 1987 dus een vroegtijdige exit voor Barnes.

Verraad

Maar dat het allemaal nog erger kan, bewees Marion Crawford. Deze nanny/gouvernante van de prinsessen Elizabeth en Margaret verbrak namelijk de allerbelangrijkste regel die er geldt voor royal nanny’s: de lippen blijven stijf op elkaar. Maar Crawford publiceerde in 1950 het boek The Little Princesses, waarin zij bijzonder openhartig was over het leven van de jonge prinsessen.

Adrian Tinniswood, expert op het gebied van de koninklijke huishouding, laat weten: “Veel van de details zijn relatief onschuldig naar moderne maatstaven. Maar ze speculeert of George VI niet teleurgesteld was dat hij geen zonen had, en ze stelde dat hij nooit enige affectie toonde. Dat soort dingen zorgden voor een breuk”, legt hij uit. “Er ontstond een diep gevoel van verraad, in het bijzonder bij de Queen Mother.” Oei.

En dat kwam Crawford duur te staan. Ze werd volledig uitgesloten en afgekapt door de royals, tot het punt dat ze zelfs haar Nottingham Cottage, die zij als gift voor haar diensten had gekregen, moest verlaten. Geen enkel lid van de Windsors sprak ooit nog met Crawford – en bij haar uitvaart stuurden de royals zelfs geen krans om hun medeleven te tonen. Tinniswood sluit af: “Het staat vast dat je nergens over praat – en daar hebben ze haar nóóit voor vergeven.”

Bron: People Magazine, SWNS | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook