9 x bijzondere kersttradities van de royals

Van een zilveren fake-kerstboom tot een afgehuurde trein.

Lees ook

Iedere familie heeft zo zijn eigen kersttradities, maar de Britse royal family gaat een stapje verder. De Queen houdt van Kerstmis op haar manier, en dat gaat er zó aan toe.  

1. Honderden kerstkaarten

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Clarence House (@clarencehouse)

De royals sturen ieder jaar kerstkaarten (hierboven die van Charles en Camilla dit jaar) naar organisaties en individuen die wat hen betreft wel persoonlijke, koninklijke kerstwensen verdienen. En dat zijn er nogal wat. Naar verluidt, ondertekent Queen Elizabeth alleen al zo’n 850 kerstkaartjes iedere decembermaand. Charles en Camilla en William en Kate doen er ook enkele honderden de deur uit. Allemaal met verkrampte handen aan het kerstdiner, dus.

2. Eigen openingstijden

Online kerstcadeaus bestellen? Her Majesty pakt het anders aan. Het chique warenhuis Harrods heeft in de kerstperiode speciale openingstijden waarin alleen de Queen welkom is voor haar Christmas shopping. Kan ze zonder pottenkijkers de leukste pakjes uit zoeken voor haar twaalf achterkleinkinderen, zonder urenlang in de rij te hoeven staan. It’s good to be the Queen.

3. Hetzelfde kerstpakket

Het paleispersoneel kan ieder jaar op hetzelfde kerstpresentje rekenen. In december slaat Queen Elizabeth circa 1500 kerstpuddingen in om te verdelen onder haar trouwe personeelsleden. Met een beetje geluk krijgen ze daar ook een kaartje en of een cadeaubon bij– hoe langer je in dienst bent, hoe hoger de waarde van de voucher. Het moet niet te gek worden, natuurlijk.

4. De Queen huurt een volledige treincoupé af

Dit jaar zit een kerstfeest met de hele familie op Sandringham er niet in, maar normaal gesproken nodigt de Queen iedereen uit op haar landgoed in Norfolk. Zelf reist ze traditiegetrouw ‘gewoon’ met de trein naar haar optrekje op het platteland, maar daarvoor huurt ze wel een volledige coupé af. Alleen voor zichzelf, de rest van de royal family mag hun chauffeurs optrommelen.

5. Zilveren kerstboom

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Op Sandringham staan er steevast twee kerstbomen, weet voormalig chefkok Darren McGrady. “Een grote echte kerstboom en een grote, zilverkleurige kunststof kerstboom in de eetkamer, die al zo’n dertig jaar oud is.” Verspilling is not done onder de royals, dus die fake boom zal nog wel een paar decennia blijven staan.

6. Samen de boom versieren

Lief: de versiering van de kerstboom wordt pas op Kerstavond afgemaakt, wanneer de hele familie is gearriveerd. Zo kan iedereen helpen om de puntjes op de i te zetten, al is dat zo gepiept als we McGrady mogen geloven: “De Queen houdt niet van overdaad, dus de versiering is minimaal.”

7. Black tie tijdens het kerstdiner

Beeld: BrunoPress

In een foute kersttrui aan de gourmet? Je zult er de Britse royals niet op betrappen. Volgens de Telegraph is het kerstdiner met de familie een “aardig formele gebeurtenis, waarbij de mannen in een net pak moeten komen en de vrouwen avondjaponnen, dure sieraden en tiara’s dragen.”

8. Altijd hetzelfde menu

En ieder jaar schuiven de Windsors in hun black tie outfits precies hetzelfde menu naar binnen. Vaste prik is kalkoen op het menu, trouwens ook al bij de lunch. “Nadat ze naar de kerk zijn geweest hebben ze een grote lunch die bestaat uit een salade met garnaal of kreeft, kalkoen, en alle traditionele bijgerechten zoals pastinaak, wortels, spruitjes en Christmas pudding met cognacboter als toetje”, onthult McGrady. “Jaar na jaar hebben ze hetzelfde menu.” En dat valt nog altijd in de smaak bij prins William, die onlangs vertelde dat eten een belangrijk onderdeel is van zijn Kerstmis. We feel you, Wills.

9. Samen de kersttoespraak kijken

Kersttoespraak 2019. Beeld: BrunoPress

Queen Elizabeth neemt haar jaarlijkse kersttoespraak van tevoren op, zodat ze op 25 december haar royal duties voor heel eventjes achter zich kan laten. Al zitten alle Windsor-Mountbattens op Eerste Kerstdag wel klaar om naar de toespraak van de Queen te kijken, samen met Her Majesty zelf. Kan de trotse familie meteen even kijken of een van hun foto’s ook een zo’n felbegeerd plekje op het bureau heeft gekregen.

Happy Christmas!

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook