Koningin Margrethe blikt terug op liefdesleven: ‘Een verloving was als een nachtmerrie voor me’

In een nieuwe documentaire vertelt Margrethe over het vinden en het verliezen van haar grote liefde.

Lees ook

Felgekleurd jasje, sassy broche, opgewekte lach – zo kennen we koningin Margrethe van Denemarken. Het was al wel duidelijk dat ze zich na de dood van haar man prins Henrik in 2018 niet eenzaam zou opsluiten in het paleis, maar niemand had gedacht de koningin zo snel weer op de been te zien. Toch had ze het wel degelijk moeilijk met de eenzaamheid die opspeelde na het overlijden van haar man. In een nieuwe documentaire blikt de vorstin terug op het vinden én het verliezen van de liefde.

Verlies

In de nieuwe documentaire A life of a Queen, gemaakt ter gelegenheid van haar 50-jarige troonjubileum, vertelt de koningin van Denemarken openhartig over het verlies van haar man en hoe ze daar mee om is gegaan. Prins Henrik (de Deense variant van ‘Henri’) stierf in februari 2018 op 83-jarige leeftijd, na een lang ziekbed. Hoewel de koninklijke familie het verlies zag aankomen, vond Margrethe het moeilijker dan ze had gedacht. “Het is best heftig als je ineens alleen bent”, vertelt Margrethe in de documentaire.

Verliefd

Margrethe en Henrik ontmoetten elkaar in 1965 voor het eerst tijdens een etentje in Londen. De Deense prinses studeerde in Engeland, terwijl Henri de Monpezat, een Franse graaf, daar werkte als diplomaat. Hij stond bekend als een rokkenjager en raakte al snel in gesprek met de prinses. Hij was verrast door de intelligentie van de koningin en vertelde later dat hij zich direct tot haar aangetrokken voelde: “Ze had een briljant gevoel voor humor en oprechte meningen.” Bij Margrethe sloeg de vonk echter niet meteen over.

Prins Henrik
Prins Henrik en koningin Margrethe. Beeld: Brunopress

Verloofd

Pas een jaar later tijdens een bruiloft van gemeenschappelijke kennissen ontmoeten de twee elkaar weer. Aan het einde van de avond was Margrethe naar eigen zeggen ‘dolverliefd’ op de Fransman. “Hij zag er waanzinnig goed uit, was waanzinnig lief voor me en nam me serieus”, vertelde Margrethe eerder in een interview. Zes maanden later verloofden de twee zich, iets wat behoorlijk spannend was voor Margrethe.

“Een verloving was een nachtmerrie voor me”, vertelt de koningin in de documentaire. Ze was bang dat ze de troon zou moeten bestijgen zonder man aan haar zijde, en dat ze als koningin nooit een geschikte partner zou vinden. “Want het is één ding om met een troonopvolger te trouwen, maar wie durft er met een koningin te trouwen?”

Prins Philip, koningin Margrethe, koningin Elizabeth en prins Henrik, 1979. Beeld: BrunoPress

Ook Henri had zo zijn twijfels. “Maar waarom zou ik niet een keer iets heel geks doen in mijn leven, en voor het leven.” Na heel veel brieven, telefoongesprekken en stiekeme ontmoetingen vroeg Henri Margrethes vader, koning Frederik, om de hand van zijn dochter. “Als hij nee had gezegd, dan was ik niet getrouwd”, verklaart Margrethe. “Ik was niet van plan [voor de liefde] afstand te doen van de troon. Mijn plicht was in de eerste plaats aan Denemarken, dat wist hij ook maar al te goed.” Gelukkig gingen de koning en koningin akkoord. In 1966 verloofden de Deense kroonprinses en de Franse graaf zich, een jaar later waren ze getrouwd.

Henrik
Prins Henrik en koningin Margrethe. Beeld: Brunopress

Eenzaamheid

Voor de koningin was het flink wennen toen ze na meer dan 50 jaar huwelijk ineens zonder haar Henrik verder moest. “Het is best heftig als je ineens alleen bent, maar mijn man was de laatste jaren niet gezond… En toen was het ineens voorbij. De laatste jaren waren niet makkelijk, omdat hij zich niet lekker voelde. Hij voelde zich op dat moment ook niet goed over zichzelf”, zegt de koningin in de documentaire. Henrik leed aan dementie en vlak voor zijn overlijden werd bij hem een tumor in zijn linkerlong ontdekt. Ook kampte hij met een ernstige longinfectie. Op zijn begrafenis wist hij koningin Margrethe postuum toch nog te verrassen met een romantisch gebaar. Voor zijn overlijden had de prins geregeld dat de kerkvloer bedekt zou zijn met bloemen, als ‘een bloeiende tuin’, een verwijzing naar zijn huwelijkstoespraak.

Bron: Story, underholding.tv | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook