De enige keer dat prinses Charlene een tiara heeft gedragen

Tiaramomenten zijn schaars in Monaco, en dat terwijl prinses Charlene een bijzonder exemplaar heeft liggen.

De Grimaldi’s hebben een aantal prachttiara’s, maar ze verlaten zelden de koninklijke kluis. Ook prinses Charlene is zuinig met het speciaal voor haar gemaakte exemplaar: ze droeg ‘m alleen voor een reclame, de cover van een roddelblad (!) en een mysterieuze video.

Wedding present

Vaak zijn koninklijke bruiloften het eerste moment waarop we een (aanstaande) prinses met een familie-erfstuk zien, maar in Monaco nemen ze het niet zo nauw met die traditie. Grace Kelly droeg geen tiara op haar grote dag, en ook haar opvolger prinses Charlene sloeg het aanbod af tijdens haar royal wedding in 2011.

Wel had prins Albert al een tiara klaarliggen voor zijn bruid. Na zijn aanzoek aan Charlene liet de prins van Monaco direct een speciaal juwelenset voor zijn verloofde vervaardigen, diadeem incluis. Daarbij werd niet naar een dubbeltje meer of minder gekeken. De sieraden werden gemaakt door de Franse luxejuwelier Van Cleef & Arpels en de tiara alleen al is bezet met 850 diamanten en 359 blauwe saffieren. Naast een hoop bling komt er ook een stukje symboliek bij kijken. De ‘Oceaan-tiara’ is – je raadt het al – geïnspireerd op de golven: een knipoog naar Charlenes zwemcarrière en de ligging van Monaco aan de Middellandse Zee. Zoals meer royal tiara’s is het een veelzijdig ding. Het juweel is namelijk ook te dragen als ketting. Zo zagen we prinses Charlene er voor het eerst mee, tijdens een gala van het Rode Kruis in 2011:

Prinses Charlene
Prinses Charlene bij het Red Cross Gala. Beeld: BrunoPress

Oceaan-tiara

De prinses droeg de tiara vervolgens op haar hoofd om reclame te maken voor de juwelier én tijdens een fotoshoot met het Spaanse tijdschrift ¡Hola!. Dat Albert het peperdure sieraad eigenlijk had laten maken voor de bruiloft, zien we door de vingers. Dit blijft namelijk tot nu toe het enige tiaramoment van de glamourous prinses van Monaco.

Al kwam de Oceaan-tiara ook in 2021 weer heel even boven water. De prinses droeg hem in een video die ze op Instagram deelde om aandacht te vragen voor een fundraiser van haar echtgenoot. Dat het water in de video bijna tot aan de lippen staat, was nogal ongelukkig getimed gezien de vele geruchten rondom de staat van haar huwelijk. Een mysterieuze boodschap? Een schreeuw om hulp? In ieder geval was daar weer eventjes Alberts tiara, al wordt betwijfeld of het geen photoshop is.

In detail

Voor de liefhebbers: in onderstaande video zijn de individuele diamanten en saffieren van Charlenes tiara goed te bewonderen (en het is ook een leuke manier om je Frans op te frissen).

Bij de Oceaan-sieradenset horen ook oorbellen, die prinses Charlene wél vaker draagt. Naar verluidt is ze niet zo’n liefhebber van tiara’s, en veel royal ladies zullen haar groot gelijk geven. Hoe mooi de koninklijke diademen ook zijn, ze staan garant voor hoofdpijn aan het einde van de avond. Ook Queen Elizabeth heeft toegegeven dat ze weleens moeite heeft met tiara’s of kroontjes. “Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen, je moet je toespraak voor je ogen houden”, legt ze uit in de BBC-documentaire The Coronation. “Want als je wel naar beneden kijkt, dan breekt je nek en valt je kroon. Er zitten wat nadelen aan, maar daarbuiten zijn het zeer belangrijke dingen.”

Bron: Nine Honey, The Court Jeweller, Cheatsheet, The Beau Monde | Beeld: BrunoPress, Hola!

Laatste nieuws