Royal jaar 2022: ‘Het kan alleen maar beter worden’

Een grootse viering voor de Queen, een mijlpaal voor Kate, een terugkeer voor Charlene...Wat staat er allemaal in de koninklijke agenda van dit nieuwe jaar?

Het grote voordeel van alle royal rampspoed het afgelopen jaar: 2022 kan alleen maar beter worden voor de koninklijke families. Al staat de Hoogheden ook in dit happy new year nog een hoop te wachten…

Monaco: dan toch de terugkeer van Charlene?

Het leek een kleinigheidje vorige zomer, het nieuws dat prinses Charlene vanwege een ontsteking niet in Monaco kon zijn voor haar 10-jarige huwelijksjubileum. Maar al snel werd de gezondheidssituatie van Charlene een royal dramaserie, met elke dag een nieuwe aflevering. Maandenlang moest de prinses van Monaco haar kinderen missen. Hoewel ze volgens het paleis steeds ‘herstellende’ was, volgde de ene operatie op de andere. En toen ze eenmaal terug naar Monaco keerde, was ze binnen een week weer weg. Volgens Albert had ze mentale klachten, volgens vrienden is daar niets van waar. Ondertussen deed de ex van prins Albert er nog een schepje bovenop door onflatteuze acties van Charlene met de media te delen. We kunnen nog wel even doorgaan, maar om het bondig te houden: 2021 was geen goed jaar voor Monaco.

Aan het begin van dit nieuwe jaar is prinses Charlene nog altijd niet thuis. Het paleis liet rond Kerstmis weten dat ze voorlopig in een behandelcentrum blijft en dat het herstel van haar mysterieuze ziekte nog wel een paar maanden gaat duren. Maar óók dat we zeker een terugkeer van Charlene op het koninklijke toneel kunnen verwachten, zodra ze er klaar voor is. Of dat moment in 2022 komt? Alleen de tijd zal het leren, en we verbazen ons nergens meer over in Monaco. In de tussentijd blijven we waarschijnlijk veel zien van Charlenes tweeling Jacques en Gabriella, de jonge inval-royals.

Engeland: grote feesten en grote zorgen

‘Het kan alleen maar beter worden’, is de insteek bij de Britten. Ook voor hen was 2021 een ‘horrorjaar’: het overlijden van prins Philip, de kwakkelende gezondheid van de Queen, de beschuldigingen van Harry en Meghan, de rechtszaak van prins Andrew, de schandalen van prins Charles’ vertrouweling die boven water kwamen, een indringer op Windsor Castle… “Ze kregen de een na de andere klap. En ik denk dat dat heel schadelijk voor hen is geweest”, aldus royaltydeskundige Penny Junor. Ziet 2022 er rooskleuriger uit?

Het nieuwe jaar begint meteen met een paar feestelijke mijlpalen, daar aan de overkant van de Noordzee. Kate Middleton, de rijzende ster van de Windsors, viert in januari haar veertigste verjaardag en zit naar verluidt beter in haar vel dan ooit. In februari volgt het spectaculaire jubileum van Queen Elizabeth, die dan 70 jaar (!!!) op de troon zit. Dit ‘platina jubileum’ moet in de zomer groots gevierd worden, maar zorgen over de gezondheid van de Queen overschaduwen de geplande festiviteiten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Dat prins Andrew onder vuur ligt, de Queen een dagje ouder wordt en dat prins Harry is opgestapt, zijn immers allemaal factoren die ook in het nieuwe jaar voortbestaan. “Geen van deze problemen verdwijnt op korte termijn. En Harry brengt in 2022 zijn memoires uit, wat als een zwaard van Damocles boven de familie hangt”, aldus Junor. De hoop is gevestigd op William en Kate: “Zij hebben hun inzet naar een hoger niveau getild. Ze gingen goed om met de lockdown. Ze hebben goede boodschappen afgegeven en fantastische interviews gegeven. Ze werken als een team.” Voor een prijsuitreiking trekken William en Kate dit jaar ook naar de Verenigde Staten, dus héél misschien zit er ook nog een hereniging met Harry en Meghan in. Fingers crossed, royal fans!

Nederland: all eyes on Amalia

Goed, België verwacht volgend jaar een royal wedding, maar verder is het in heel Europa vrij stil wat koninklijke verlovingen, zwangerschappen of andere heuglijke nieuwtjes betreft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Nederland is daar geen uitzondering op. In de online koninklijke agenda staan momenteel slechts twee afspraken: prinses Beatrix die het jaar van de Molenaar opent op 15 januari en Koningsdag in Maastricht op 27 april. Willem-Alexander en Máxima hadden het afgelopen jaar te maken met een dalende populariteit, maar gelukkig hebben ze in 2022 een nieuwe troef in hun midden: de inmiddels volwassen prinses Amalia weet zich aardig geliefd te maken. Dit jaar rond ze haar tussenjaar af en is het tijd om een studie te kiezen en eventueel te verhuizen. Toch weer een aantal grote stappen voor de kroonprinses.

Denemarken: tijd voor slingers en tiara’s

Wat meer levendigheid vinden we in Denemarken. Op 5 februari viert kroonprinses Mary haar vijftigste verjaardag, wat groots gevierd wordt als de omstandigheden het toelaten (er is al een boek in de maak met mooie plaatjes).

Eigenlijk zou het in januari al groot feest zijn, omdat koningin Margrethe dan vijftig jaar op de troon zit. Goed, nog geen jubileum à la Elizabeth, maar de Nederlandse royals doen het haar niet na. Vanwege de coronapandemie zijn de festiviteiten voorlopig uitgesteld, maar we weten zeker dat we dat chique feestje tegoed houden voor later in het jaar. Voor een beetje royal glamour moeten we anno 2022 in Denemarken zijn.

Happy new year!

Bron: CBC, Koninklijk huis, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws