Prinses Mabel herdenkt Desmond Tutu: ‘Hij was er voor me toen Friso bewusteloos was’

Van prinses Charlene tot Meghan Markle: veel royals herdenken de onlangs overleden Desmond Tuto. Ook prinses Mabel deelt een persoonlijk verhaal.

Het overlijden van aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu op 26 december heeft veel mensen diep geraakt. Ook royals halen veel dierbare herinneringen op aan de Nobelprijswinnaar, onder wie prinses Mabel. 

Trouwe vriend

Op Tweede Kerstdag kwam het droevige nieuws naar buiten dat de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en activist Desmond Tutu op 90-jarige leeftijd is overleden. In een artikel op Project Syndicate blikt Mabel van Oranje terug op alles wat Desmond voor de wereld heeft betekend – en voor haarzelf, als trouwe vriend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mabel van Oranje (@mabel.vanoranje)

Zo benoemt de prinses zijn inzet tegen kindhuwelijken en de enorme hoop en vergevingsgezindheid die Desmond Tutu uitdroeg. Maar ook beschrijft ze dat de aartsbisschop er voor haar was toen prins Friso in coma lag na zijn ski-ongeval.

“Als een vriend was hij zeer loyaal. Ik zal altijd dankbaar zijn voor de troost en de raad die hij me gaf toen mijn echtgenoot ernstig gewond was. ‘Arch’ belde me elke dag in de lange maanden waarin Friso buiten bewustzijn was. Soms spraken we urenlang, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte het duidelijk dat hij er altijd voor me was.” In 2013 sprak Desmond Tutu ook tijdens een herdenkingsdienst voor prins Friso.

Desmond Tutu herdacht

Prinses Mabel is zeker niet de enige die stilstaat bij het overlijden van Desmond Tutu. Zo deelde ook prinses Charlene van Monaco foto’s met haar goede vriend. “Mijn lieve vriend, je zult worden gemist. Ik weet dat je aan de kant van onze vaders staat. Ik zal altijd goede herinneringen aan ons hebben. En je lach zit voor altijd in mijn hart gesloten.”

Prins Harry en Meghan Markle brachten ook een statement uit na het overlijden van de archbishop. “Hij zal worden herinnerd vanwege zijn optimisme, morele helderheid en vrolijke geest. Hij was een icoon voor racial justice en geliefd over de hele wereld. Slechts twee jaar geleden hield hij onze zoon, Archie, vast toen we in Zuid-Afrika waren. ‘Arch en The Arch,’ grapte hij, zijn aanstekelijke lach doorklonk door de ruimte, iedereen ontspande door zijn aanwezigheid. Hij bleef een vriend en zal door iedereen zeer gemist worden.”

Meghan, Archie en archbishop Desmond Tutu, 2019. Beeld: BrunoPress

Koningin Margrethe van Denemarken stuurt haar ‘diepste condoleances’ naar de familie van Tutu. Queen Elizabeth schrijft dat ze ‘net als de hele royal family diep bedroefd is door het overlijden van aartsbisschop Desmond Tutu’ en dat ze ‘met grote genegenheid terugdenkt’ aan haar ‘ontmoetingen met hem en aan zijn enorme warmte en humor.’

Queen Elizabeth en Desmond Tutu, 2013. Beeld: BrunoPress

Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix ‘koesteren de herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu met dankbaarheid’, zo is te lezen in een verklaring die zij kort na zijn overlijden online deelden. “Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede. Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening.”

Bron: Project Syndicate, Instagram | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws