Dresscode op het bordes: ‘Koningin Juliana wilde het op haar manier’

'De ongeschreven regel is dat de koning(in) het onbetwiste middelpunt van de foto dient te zijn'.

Voor de bordesfoto trek je natuurlijk niet de eerste de beste outfit aan. De kleding waarin de nieuwe ministers vandaag poseren, is nog te danken aan de voorschriften van koningin Juliana. ‘U staat hier wél naast een koningin.’

Omkleden maar

Bijna vijftig jaar geleden bepaalde koningin Juliana de kledingvoorschriften waaraan het nieuwe kabinet zich nog altijd houdt. Tijdens het beëdigen van de nieuwe ministers horen mannen namelijk een jacquet te dragen, maar op de traditionele bordesfoto werden de jasjes niet getolereerd door koningin Juliana. “Dat gaf Hare Majesteit het gevoel dat ze tussen een stel begrafenisondernemers stond”, verklaarde Hans Goossen daarover in Limburger.

Dat betekent dus dat nieuwe ministers vandaag de dag in jacquet voor de koning mogen verschijnen, om zich vervolgens razendsnel om te kleden en hup, iets minder formeel op de trappen van het paleis te poseren. Arendo Joustra ziet het voordeel van die verkleedpartij wel in, schrijft NOS: “Dat schept een band, met wildvreemde mannen in je onderbroek staan.”

Hoewel Juliana de dresscode al bepaalde, wordt er nog regelmatig een faux pas gemaakt op het bordes.

Tenue de ville

Op het bordes geldt nu als dresscode tenue de ville. Voor mannen betekent dat een donker pak, een onopvallende das, een wit overhemd, zwarte schoenen en sokken in de kleur van de broek, legt kledingadviseur Lida Thiry uit.

Bordesfoto 2017. Minister De Jonge houdt zich niet aan tenue de ville met zijn witte schoenen. Beeld: BrunoPress

Vrouwen hebben wat meer keuzeruimte, maar moeten het ‘bescheiden’ houden met een broekpak, een jurkje of rok tot op de knie, mouwen en een niet te lage hals, medium hoge pumps, een effen, dunne panty en eventueel een jasje. En vroeger kwam daar nog een belangrijk advies bij. Goossen: “Ongeschreven regel was dat de vorstin het onbetwiste middelpunt van de foto diende te zijn. Met andere woorden: geen outfits die Juliana en later Beatrix naar de kroon staken.”

Koningin Beatrix op het bordes in 2010. Beeld: BrunoPress

Stralende middelpunt

Oud-politica Sybilla Dekker legt aan NOS uit dat er aardig wat denkwerk aan voorafgaat. “Natuurlijk denk je na over wat je gaat dragen. Je weet dat de mannen in het donkerblauw zijn, dus dan kies je wel voor een andere kleur.” Zelf stond ze meermaals naast Beatrix op de trappen. “Je probeert na te denken over de kleur die de koningin draagt en dat je niet dezelfde kleur aantrekt. De koningin moet er zelf uitspringen als belangrijkste persoon qua staatsrecht. Zij had een rood jasje aan en ik droeg iets in de kleur roze. Je kunt er niets aan doen, je hebt geen tweede outfit mee. Het is gokken en hopen. Maar dat was toen.”

Bordesfoto 2022. Beeld: BrunoPress

De kledingkeuze van koning Willem-Alexander is een stuk voorspelbaarder. En daardoor springt hij er zelf eigenlijk nooit echt uit. We hoopten stiekem nog dat WA deze maandag flink zou uitpakken met zijn coronacoupe – een flinke krul erin, een accessoire van Máxima – maar nee. Wel verruilde hij zijn grijze das voor een vrolijker exemplaar. Leuk geprobeerd, maar de prijs voor de opvallendste outfit gaat toch echt naar iemand anders…

Bron: NOS, Limburger, Lida Thiry | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws