Dit gaat Meghan Markle doen met het geld van haar tabloidrechtszaak

Meghan zorgt ervoor dat het grote bedrag goed terechtkomt.

Lees ook

De jarenlange strijd tussen Meghan Markle en de Britse tabloids eindigde met winst voor de hertogin van Sussex. Naast openbare excuses en een symbolische 1 pond schadevergoeding komt daar ook een flink bedrag bij kijken, waarvoor de Duchess al een goede bestemming heeft.

Privacyschending

Al sinds 2018 heeft Meghan het aan de stok met Mail on Sunday. Ze schreef toen een brief aan haar vader, die alleen voor hem bedoeld was. Mail on Sunday kreeg de inhoud van de brief in handen en besloot ‘m meteen te publiceren. Meghan stapte naar de rechter en diende een aanklacht in tegen Associated Newspapers (eigenaar van Mail on Sunday). De rechter oordeelde in 2021 (het duurde even!) dat de krant met die publicatie inderdaad haar privacy heeft geschonden.

Er werd bepaald dat de krant een verklaring moest plaatsen en zich tegenover Meghan moest verontschuldigen. Dat is een kleine twee weken geleden gebeurd: de krant heeft middels een korte verklaring erkend dat ze fout zat. Het excuusbericht is gepubliceerd op 26 december, de dag waarop kranten in het Verenigd Koninkrijk het slechtst worden verkocht. Toch is het niet onder de radar gebleven: de hashtag #MeghanMarkeWon werd wereldwijd trending.

Schadevergoeding

Meghan had naast die excuses recht op een symbolische schadevergoeding, zo werd vastgesteld. Mail on Sunday heeft haar 1 pond betaald voor het schenden van haar privacy. Dit minibedrag is voorgesteld om te voorkomen dat er een lange juridische strijd zou plaatsvinden over de hoeveelheid schadevergoeding. Toch blijft het daar niet bij, want op 5 januari werd duidelijk dat Mail on Sunday niet de namen mag onthullen van de vijf mensen die anoniem informatie over Meghan hebben doorgegeven aan People Magazine. Daar had Mail on Sunday namelijk wel mee gedreigd.

Twee miljoen

Er is nog meer dan die de 1 pond en het verbod. In maart 2021 heeft de rechter van het British High Court namelijk al bepaald dat Mail on Sunday een groot deel van Meghans juridische kosten moet betalen. Inmiddels wordt dat bedrag geschat op ongeveer twee miljoen pond. Gelukkig komt dat geld goed terecht, want Meghans woordvoerder heeft bekendgemaakt dat de hertogin van Sussex het aan een goed doel gaat doneren. Een anti-pestorganisatie, om specifiek te zijn.

“Het is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor iedereen die ooit bang is geweest zijn stem te laten horen in het kader van gerechtigheid”, zei Meghan eerder over haar zege. “De rechters hebben de tegenpartij verantwoordelijk gehouden voor hun daden, en ik hoop dat in de toekomst vaker te gaan zien.”

Bron: Harpers Bazaar, RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook