‘Een zware last op de schouders van hertogin Kate’

De Duchess of Cambridge is populairder dan ooit, zowel binnen als buiten de royal family. Dat betekent ook dat de verwachtingen torenhoog zijn.

Lees ook

De nieuwste glamourprinses. Het geheime wapen van de Windsors. De ware opvolgster van Queen Elizabeth – zó wordt de hertogin van Cambridge neergezet. Kate Middleton is een van de meest geliefde royals du moment, maar dat heeft natuurlijk ook z’n keerzijde.

Catherine the Great

De Britse royals zijn maar wat blij met Kate Middleton in hun midden. De hertogin van Cambridge is populairder dan ooit en geeft het koningshuis na een reeks schandalen en vertrekken weer een beetje glans. Ze wordt neergezet als een alleskunner: een betrokken moeder, een talentvolle vrouw, een harde werker, een schoonheid van binnen en van buiten. Zo’n boegbeeld kunnen de Windsors goed gebruiken, dus schuiven ze Catherine wijselijk naar voren.

The Kate Show

“Wat we nu zien is een soort The Kate Show“, vertelt koningshuisauteur Bethan Holt, die de Duchess al jaren volgt, in de podcast Royally Obsessed. “Eigenlijk staat ze nu enorm onder druk, dat moeten we niet onderschatten. Natuurlijk hebben we de Queen en is iedereen dol op haar, maar daarna is het Kate die de meeste aantrekkingskracht en de meeste macht heeft. Ze is eigenlijk de matriarch in spe.”

Queen Elizabeth, hertogin Camilla en hertogin Kate. Beeld: BrunoPress

“Ik weet dat Camilla eerst komt, dat zij misschien Queen wordt wanneer Charles de troon bestijgt”, bevestigt Bethan. “Maar wat het ‘merk’ van de royal family betreft, is Kate cruciaal. Door haar willen mensen wereldwijd de royals blijven volgen. Ze heeft dus een zware last op haar schouders.” Toch zal de hertogin niet snel bezwijken onder de druk, meent Bethan. “We hebben gezien dat ze erg voorzichtig is, en ze geeft ons altijd precies genoeg. Heel strategisch laat ze net genoeg van zichzelf zien, terwijl ze zich tegelijkertijd op de achtergrond houdt. Het is immers geen vlaag van beroemdheid voor haar. Dit is de rest van haar leven.”

Superhuman

Ze houdt zich staande – en hoe! – maar Kate merkt die druk heus wel, zegt ook royaltykenner Sarah Gristwood. Niet alleen moet ze zichzelf voorbereiden op een toekomstige rol als koningin-gemalin, ook moet ze haar oudste zoon prins George klaarstomen voor een leven in de schijnwerpers, en wie weet ooit op de troon.

“De mensen die haar kennen weten dat ze sterk is vanbinnen, en dat ze zich heeft ingesteld op deze baan. Maar om geen druk te voelen zou ze een soort supermens moeten zijn”, vertelt Gristwood aan People. Een soort supermens is ze inderdaad: de ster van Kate is nog altijd rijzende en van bezwijken onder de druk laat ze in ieder geval niets merken. “Catherine is de soort vrouw die alles doet wat ze moet doen. Als ze meer verantwoordelijkheden op zich moet nemen, dan doet ze dat. Dat heeft ze altijd gedaan.”

Bron: Royally Obsessed, CafeMom, People | Beeld: BrunoPress, Paolo Roversi

Laatste nieuws

Zie ook