Prins Andrew doet afstand van titels en beschermheerschappen

Exit Andrew. Prins Andrew stond al langer onder druk om een stap verder terug te doen. Met goedkeuring van Queen Elizabeth heeft hij nu tóch zijn militaire titels en beschermheerschappen ingeleverd. 

Statement uit Buckingham Palace

Donderdagavond liet Buckingham Palace via een korte en bondige verklaring weten dat prins Andrew, de hertog van York, afstand doet van zijn militaire titels met de goedkeuring en instemming van de Queen. Ook geeft hij zijn Royal patronages, het koninklijke beschermheerschap van (liefdadigheids)organisaties, terug aan de Queen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Aanspreektitel

Daarnaast melden verschillende media dat prins Andrew zijn aanspreektitel Your Royal Highness niet meer zal gebruiken. De titels ‘prins’ en ‘hertog van York’ houdt Andrew wél vast, maar het paleis meldt dat hij ‘geen openbare taken zal uitvoeren en zich in zijn rechtszaak zal verdedigen als burger.’

Grote druk

Prins Andrew staat al langere tijd onder druk om zijn koninklijke en militaire titels op te geven vanwege de misbruikrechtszaak waarbij hij betrokken is.

Eerder vandaag verzochten meer dan 150 veteranen de Queen om prins Andrews militaire titels af te nemen. “Wij begrijpen dat hij uw zoon is, maar we schrijven u in uw functie als staatshoofd en opperbevelhebber van de landmacht, de marine en de luchtmacht”, schreven zij in hun brief. “Deze stappen hadden de afgelopen 11 jaar op ieder moment genomen kunnen worden. Laat het niet langer wachten.”

Bron: NOS, The Guardian | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws