5 tips voor het kiezen van mooie uitvaartmuziek

Lees ook

Waarschijnlijk moet je er nog niet aan denken, maar er is een aantal zaken dat je het beste maar gewoon goed geregeld kunt hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je begrafenisverzekering en andere wensen omtrent een begrafenis. 

Weet je bijvoorbeeld al wat voor uitvaartmuziek je zou willen hebben? Of zoek je nog naar de mooiste en meest pakkende muziek voor bij een begrafenis? Om je een handje te helpen, lees je in dit artikel een paar tips voor het kiezen van mooie uitvaartmuziek.

Kies voor persoonlijke muziek bij uitvaart

Veel mensen onderschatten de kracht van uitvaartmuziek. De juiste muziek zorgt voor een moment van herkenning, maar ook van sfeer en bedenking. Dat betekent dat uitvaartmuziek over het algemeen persoonlijk is en specifiek uitgekozen is. Daarom is het aan te raden om in ieder geval te gaan voor nummers die je ontzettend mooi vindt of die écht bij je passen. Meestal wordt hierbij gekeken naar wat voor een soort uitvaart het is. Kies je bijvoorbeeld voor een traditionele begrafenis of ga je liever voor een uitvaart waarbij het leven wordt gevierd? Op basis daarvan kun je passende muziek uitkiezen; dit kan en mag echt van alles zijn – zolang het bij je past.

Vind inspiratie in meest gedraaide uitvaartmuziek

Zelfs wanneer je heel goed weet welke muziek je mooi vindt, kan het lastig zijn om passende uitvaartmuziek te kiezen. Vaak leg je zoveel druk op jezelf, omdat je graag wil dat de muziek perfect is voor zoiets. Wanneer je het moeilijk vindt om nummers uit te kiezen, kan het misschien helpen om te kijken in een lijst met uitvaartmuziek om zo inspiratie op te doen voor je eigen uitvaart. Een aantal nummers dat regelmatig in 2021 werd gedraaid tijdens een uitvaart is:

  • Ave Maria – Diverse uitvoeringen
  • Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
  • Time to say goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  • Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
  • Dat ik je mis – Maaike Ouboter

Let op het aantal uitvaartnummers

De kans is groot dat je tijdens het voorbereiden van een lijst voor uitvaartmuziek merkt dat je misschien wel te veel favoriete nummers hebt die je zou willen laten horen. Bekijk daarom vooraf al voor hoeveel uitvaartnummers je wilt gaan. Hier zitten niet echt regels aan vast: de één kiest voor meer muziek dan de ander. Je moet ervan uitgaan dat een gemiddelde uitvaart ongeveer 45 minuten tot een uur duurt. Kies in ieder geval voor een mooi nummer aan het begin van de uitvaart, twee of drie nummers tijdens de dienst en eentje aan het eind van de uitvaart. Wil je voor meer of juist minder nummers gaan? Dat kan natuurlijk ook. Je vult een uitvaart of dienst helemaal naar eigen wensen in.

Kies je liever voor livemuziek?

Waar je ook zeker aan kunt denken is het laten verzorgen van livemuziek tijdens een uitvaart. Dat is iets waar veel mensen niet aan denken of wat ze niet weten. Livemuziek kan voor net dat beetje extra persoonlijkheid of emotie zorgen tijdens een begrafenis. Je kunt het zien als een soort extra dimensie, mits de er gekozen wordt voor de juiste livemuziek. Kies bijvoorbeeld voor een pianist of een gitarist die je favoriete nummers akoestisch speelt. Bij livemuziek is het belangrijk om te kijken naar de akoestiek van de plek zodat de muziek volledig overkomt zoals je in gedachten had. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de muziek, maar is het wel een fijn idee als het mooi klinkt. Bij sommige begrafenisverzekeringen kun je de kosten van dergelijke livemuziek dekken.

Ga voor uitvaartmuziek die past in het geheel

Tot slot is het aan te raden om te kijken naar het grotere plaatje. Om het plaatje compleet te maken, is het wel zo fijn wanneer alles klopt. Schrijf daarom niet alleen je keuze voor uitvaartmuziek uit, maar al je wensen voor een uitvaart die bij je past. Het hebben van uitvaartplannen voelt op jongere leeftijd misschien vreemd, maar is wel dé manier om een uitvaart te hebben die volledig bij je past. Je kunt immers niet voorspellen wanneer het zover is. Niemand minder dan Queen Elizabeth heeft haar plannen al een hele tijd op papier staan.

Wie weet zijn er tijdens het lezen van dit artikel al een paar nummers bij je opgekomen. Ga er dus een keer een middag voor zitten en bedenk hoe je je uitvaart ongeveer zou willen hebben, welke muziek daarbij het beste zou passen en welke begrafenisverzekering de beste match is voor jou en jouw wensen. Dat is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden een fijne gedachte.

Beeld: Pixabay

Laatste nieuws

Zie ook