Hoe de zoon van kroonprinses Mette-Marit van de aardbodem verdween

Om een koninklijke stieffamilie had hij nooit gevraagd. Om de aandacht die daarbij kwam kijken al helemaal niet.

Lees ook

Deze week vierde Marius Borg Hoiby, de oudste zoon van prinses Mette-Marit van Noorwegen, zijn vijfentwintigste verjaardag. Verwacht echter geen nieuwe foto of felicitaties vanuit het Koninklijk Huis: Marius doet al jarenlang zijn uiterste best om helemaal uit beeld te verdwijnen.

Broer en zus

Het halfzusje van Marius, prinses Ingrid Alexandra, wordt bijna 18 jaar en viert dat onder andere met een bezoek aan de premier en een chic galadiner voor mede-royals. Hoe anders is het leven van haar oudere broer. Marius Borg Hoiby is de zoon van prinses Mette-Marit uit een eerdere relatie. Hoewel hij naar verluidt liefdevol in het paleis werd ontvangen, kreeg hij geen koninklijke status toen zijn moeder met kroonprins Haakon trouwde. Maar ook zonder koninklijke titel of taken stond Marius in de kijker. En hij zat niet te wachten op alle aandacht die bij het leven aan het hof komt kijken.

Prinses Ingrid Alexandra, Marius en kroonprins Haakon, 2016. Beeld: BrunoPress

Weg van het hof

Vijf jaar geleden, toen Marius twintig werd, besloot hij zijn eigen weg te gaan. Hij verzocht het Noorse hof om zijn naam van de website van het koninklijk huis te verwijderen. Kroonprinses Mette-Marit schreef een open brief, waarin ze de pers vroeg haar oudste zoon voortaan met rust te laten en zijn privacy te respecteren. Marius besloot in Amerika te gaan studeren om verder uit de Noorse schijnwerpers te verdwijnen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marius Borg Høiby (@marius_borg)

Daarna zagen we hem heel af en toe nog bij familiegelegenheden, of op de foto’s die hij op Instagram deelde (waar hij met zijn ruim 47 duizend volgers trouwens allesbehalve ‘uit de spotlight’ is). De laatste jaren is het echter ook met die foto’s gedaan. Al zo’n veertien maanden laat Marius ook op social media niets meer van zich horen.

Beroemde partner

Wat Marius’ rustige leventje nog wel een beetje in de weg staat, is het feit dat zijn partner een beroemd Noors model en actrice is. Die nog weleens een interviewtje doet en de schijnwerpers juist opzoekt. Nogal wiedes, want haar carrière hangt ervan af.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marius Borg Høiby (@marius_borg)

Juliane Snekkestad is haar naam, en ook zij is van harte welkom in het paleis. In 2020 verscheen ze zelfs op de (privé)kerstkaart van het kroonprinselijk gezin. Ze kwam ook al keurig in klederdracht opdraven bij het vormsel van prins Sverre, het halfbroertje van Marius.

Missie geslaagd

Een beroemde vriendin, een moeder én een zusje die allebei ooit koningin van Noorwegen worden: het is nogal wat om met zo’n entourage te verdwijnen. Toch is Marius er aardig in geslaagd. Terwijl Noorwegen zich opmaakt voor de mijlpaal van Ingrid Alexandra, is Marius’ vijfentwintigste verjaardag stilletjes voorbijgegaan. Vijf jaar na het verzoek om zich terug te trekken kunnen we zeggen: mission accomplished.

Bron: Lecturas, Vorsten, Point de Vue | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook