‘Prinses Beatrice hoeft niet te getuigen in misbruikzaak tegen vader Andrew’

De Britse prinses hoeft naar verwachting niet voor de rechtbank te verschijnen als getuige in de misbruikzaak tegen haar vader prins Andrew. Dat schrijft Britse krant The Telegraph.

In volle gang

De zaak van Virginia Giuffre tegen prins Andrew is op dit moment in volle gang. Giuffre, die voorheen bekend stond als Virginia Roberts, heeft juridische stappen genomen tegen de prins, omdat hij haar seksueel zou hebben misbruikt heeft toen ze een tiener was.

In de zaak zegt Virginia dat ze op 17-jarige leeftijd door financier en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein naar Londen is gesmokkeld en gedwongen is om seksuele handelingen te verrichten met de prins. Ook zegt ze dat ze door hem seksueel is misbruikt in New York en op een Caribisch Eiland, dat eigendom was van Epstein. Prins Andrew heeft tot nu toe alle beschuldigingen ontkend.

Volgens de Britse krant The Telegraph was de Koninklijke familie bang dat prinses Beatrice zou worden opgeroepen als getuige in de zaak, maar dat lijkt niet het geval. Tot dusver zijn alleen Andrews voormalige assistent Robert Olney en Shukri Walker opgeroepen. Walker zou Andrew in een nachtclub hebben gezien op de avond van het vermeende misbruik.

Niet langer Your Royal Highness

Deze week werd overigens ook bekend dat de prins zijn aanspreektitel Your Royal Highness niet meer zal gebruiken. De titels ‘prins’ en ‘hertog van York’ houdt Andrew wél vast, maar het paleis meldt dat hij ‘geen openbare taken zal uitvoeren en zich in zijn rechtszaak zal verdedigen als burger.’

Daarnaast liet Buckingham Palace donderdag via een korte en bondige verklaring weten dat prins Andrew, de hertog van York, afstand doet van zijn militaire titels met de goedkeuring en instemming van de Queen Elizabeth. Ook geeft hij zijn Royal patronages, het koninklijke beschermheerschap van (liefdadigheids)organisaties, terug aan de Queen.

Bron: NOS, The Guardian, NU.nl | Beeld: Pro Shots/Zuma Press

Laatste nieuws