Nieuw seizoen van RuPaul’s Drag Race krijgt een Nederlands tintje

Janey Jacké is de eerste Nederlandse dragqueen die op het internationale podium staat van Rupaul's Dragrace.

Lees ook

Janey Jacké, runner-up van Drag Race Holland, gaat opnieuw de strijd aan in RuPaul’s Drag Race: UK versus the World. Beau Monde belde met de drag queen vanuit haar fashion closet en vroeg haar het hemd van het lijf. 

Janey Jacké

In het eerste seizoen van Drag Race Holland werd Janey Jacké, het alter ego van Justin Mooijer, runner-up, en niet veel later werd ze al gevraagd om deel te nemen aan RuPaul’s Drag Race: UK versus the World. Toch wist ze meteen dat ze mee wilde doen. “Ik dacht eigenlijk meteen: let’s go!“, aldus Janey.

Ondanks de korte tijd tussen de twee seizoenen heeft Janey wel tijd gehad om zich enigszins voor te bereiden. Door terug te kijken naar de eerste catwalk run en wat de jury toen vond, heeft ze haar stijl geprobeerd te upgraden en naar een hoger niveau te tillen. “Zo kreeg ik een comment dat mijn jurk bij Drag Race Holland vintage was, de stijl is heel classic drag. Ik houd daarvan, maar heb wel gekeken hoe ik het anders kon doen om mezelf uit te dagen en een nieuw jasje geven. En vooral mezelf niet te serieus te nemen. Want zo zegt RuPaul: Don’t take life to serious. Zo ben ik er ook in gestapt, let’s have some fun.”

RuPaul en Michelle Visage

Of er een groot verschil is tussen Drag Race Holland en RuPaul’s Drag Race? “Een woord: RuPaul. Het grote verschil is echt dat je nu staat voor RuPaul en Michelle Visage, een ander bekend jurylid. Je staat nu voor diegene die het opgericht heeft, die het platform opgebouwd heeft en dat is de grootste eer.”

Op televisie zien we vaak dat RuPaul en Michelle geen blad voor de mond nemen, en dat is in het echt ook zo, deelt Janey. “Ze gaan echt pushen om het beste uit jezelf te halen en ze zien allerlei lagen. En met hun felheid en eerlijkheid leer je wel veel. Het is tough love, the realness.”

Nu de deelnemers bekend zijn, kan ze het goede nieuws eindelijk aan iedereen vertellen. Janey Jacké vond het namelijk behoorlijk lastig om het geheim te houden. “Ik kon niet wachten tot de last van mijn schouders was en ik iedereen kon vertellen dat ik meedoe. Het is een hoop jokken, niet op te veel drukke plekken komen en vooral ontkennen en doen alsof je gek bent. En dan hopen dat als je met het nieuws komt, mensen het ook begrijpen.”

RuPaul’s Drag Race: UK versus the World

In RuPaul’s Drag Race: UK versus the World strijden in totaal negen queens, die eerder deel hebben genomen aan diverse seizoenen van RuPaul’s Drag Race over de hele wereld, tegen elkaar. In de spin-off zijn naast Nederlands trots Janey Jacké ook queens te zien uit Amerika, Canada en natuurlijk het Verenigde Koninkrijk (de gehele cast van de show wordt op 17 januari bekend gemaakt). RuPaul zal net als in Drag Race UK fungeren als host en hoofdjurylid. Hij wordt hierin bijgestaan door bekende gezichten van de show, zo zien we onder anderen Michelle Visage, Graham Norton en Alan Carr weer plaatsnemen achter de jurydesk.

Beeld: RuPaul’s Drag Race: UK versus the World

Laatste nieuws

Zie ook