Van Charlene tot Máxima: gravin Sophie en haar vele royal weddings

Koninklijk netwerken, laat dat maar aan de jarige Sophie over!

Lees ook

Ze is misschien niet de bekendste Britse royal, maar wel de allerbeste netwerker die de Windsors zich kunnen wensen. Sophie, de gravin van Wessex, viert vandaag haar 57e verjaardag en kan op héél wat koninklijke felicitaties rekenen. De vrouw van prins Edward blijkt het namelijk fantastisch te kunnen vinden met heel royal Europa, van prinses Charlene van Monaco tot koningin Máxima.

Gravin Sophie maakt zich geliefd

Kijk, Queen Elizabeth heeft wel iets beters te doen dan elke week weer een ander royal feestje ergens in Europa bijwonen. Is er een bruiloft, jubileum of sportwedstrijd op het continent? Dan stuurt ze dikwijls haar jongste zoon prins Edward en haar ‘favoriete schoondochter’ gravin Sophie om het Britse koningshuis te vertegenwoordigen.

Edward en Sophie zijn de perfecte afgevaardigden: ze zijn fulltime werkende royals, hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de meeste zittende vorsten of andere prominente Koninklijke Hoogheden, en, ook niet onbelangrijk, maken gemakkelijk een praatje. Eén blik en het is meteen dikke mik, lieten Sophie en Máxima eerder al zien.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, gravin Sophie en prins Edward in 2018. Beeld: BrunoPress

Sophie en Máxima lijken in elkaars bijzijn ‘de allerbeste vriendinnen‘, zeggen ooggetuigen. Prins Edward en gravin Sophie kennen de Oranjes al vanaf het prille begin: hieronder een ultra-glamourous Sophie bij het diner voorafgaand aan het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

Beeld: BrunoPress

Edward & Sophie als bruilofthoppers

Na het huwelijk van ‘onze’ Willem en Máx volgden er nog een hoop Europese royal weddings, waarbij prins Edward en gravin Sophie steevast van de partij waren. Bijvoorbeeld bij de bruiloft van de Noorse prinses Märtha Louise in 2002. Ook 15 jaar later, bij de tachtigste verjaardag van koning Harald, hadden Sophie en Märtha Louise gezellige onderonsjes en deelden ze een van de schaarse paraplu’s. Het toonbeeld van #truefriendship.

Beeld: BrunoPress

Een paar maanden voor het Nederlandse feest waren ze te gast bij het huwelijk van kroonprins Haakon en Mette-Marit Tjessem Hoiby in Noorwegen:

Beeld: BrunoPress

Negen jaar later bij die ándere grote Scandinavische bruiloft, de royal wedding van kroonprinses Victoria van Zweden met haar Daniel Westling:

Beeld: BrunoPress

In 2011 waren de Wessexjes ook in Monaco te vinden, bij de bruiloft van prins Albert en Charlene Wittstock. De aanstaande prinses van Monaco had toen al een hechte band opgebouwd met de gravin van Wessex, vertrouwde ze destijds toe aan Tatler. Dat lieten Charlene en Sophie in de jaren daarna ook zien tijdens nóg meer koninklijke bruiloften, en tijdens de grand prix van Monaco.

Beeld: BrunoPress

Naast bovenstaand lijstje waren prins Edward en Sophie ook de enige Britse royals die acte de présence gaven op de bruiloften van de Deense kroonprins Frederik, de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume, de Zweedse prinses Madeleine en de Zweedse prins Carl Philip. Geen verkeerde taak op het cv: professioneel koninklijk bruiloftsgast.

Lekker netwerken en goede vrienden worden met de Europese royals, het past helemaal in Sophie’s straatje. Voorafgaand aan haar eigen royal wedding werkte ze op de pers- en marketingafdeling van een radiozender en had ze haar eigen PR-bedrijf. Dus de promotie van de Windsors in de rest van Europa? Laat dat maar aan de gravin over!

Happy birthday!

Bron: Tatler, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook