De bijzondere band tussen prinses Grace en prinses Diana

Allebei hadden ze een tragische levensloop, maar dat was juist wat hen verbond.

Lees ook

Dat het leven van prinses Diana niet bepaald over rozen ging, weten we allemaal. Ook weten we dat er gelijkenissen zijn met het leven van prinses Grace. De twee prinsessen herkenden veel in elkaar en bouwden daardoor een bijzondere, maar droevige band op.

De eerste ontmoeting

In 1981 ontmoetten prinses Grace en prinses Diana elkaar voor het eerst, tijdens een concert in Londen. Diana had zich een week daarvoor verloofd met prins Charles. Vanaf het allereerste momenten hadden de prinses van Monaco en de aanstaande prinses van Wales een band. Hun levensloop vertoonde namelijk veel overeenkomsten. Allebei kwamen ze uit een bijzonder milieu en waren ze plotsklaps wereldberoemd geworden. Grace was actrice, Diana werkte als onderwijsassistente in kleuterklassen. Ze hadden allebei hun carrière opgegeven om met hun prince charming te trouwen, wat gevierd werd met grote ceremonies waarbij de hele wereld gefascineerd toekeek.

Ongelukkig in hun huwelijken

Helaas leek niet alleen het begin, maar ook het verloop van de huwelijken van Grace en Diana op elkaar. Ze waren geen van beiden gelukkig in hun huwelijk en happily ever after zat er voor hen niet in. Ze hadden een volledig eigen stijl en waren geliefd bij het volk om wie ze waren en wat ze deden. Toch was het geluk vaak niet van hun gezichten af te lezen. Zowel Grace als Diana hebben tijdens hun huwelijk het gevoel gehad opgesloten te zitten, wat uiteindelijk tot buitenechtelijke affaires leidde. Wat nog het engste van alles is, is dat beide prinsessen hadden voorspeld dat ze ooit bij een auto-ongeluk zouden omkomen. Dat is inderdaad gebeurd: Grace overleed in 1982, Diana in 1997.

ontmoeting-diana-en-grace

De eerste ontmoeting van prinses Diana en prinses Grace, 1981. Beeld: BrunoPress, Anwar Hussein/ WENN

Peptalk van de een aan de ander

Vanaf hun allereerste ontmoeting leken Grace en Diana op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Het was voor Diana de eerste keer dat ze in het openbaar verscheen na haar verloving met Charles. Ze voelde zich overdonderd door de constante schijnwerper die op haar gericht was en door de vele paparazzi die aanwezig waren. Ook droeg ze die dag een jurk die twee maten te klein was, waardoor ze zich zichtbaar ongemakkelijk voelde. Grace zag dat en trok Diana meteen mee naar achteren.

Diana maakte Grace duidelijk dat ze nu pas besefte wat haar leven als royal in zou gaan houden. Grace stelde haar op een bijzondere manier gerust, namelijk door het volgende te zeggen: “Maak je maar geen zorgen dear, het wordt alleen nog maar erger.” Ze zei ook tegen Diana dat ze zich er niet te druk om moest maken, omdat ze zou leren met de druk om te gaan. De ontmoeting maakte op beide vrouwen veel indruk.

charles-diana-huwelijk

Prins Charles en prinses Diana op hun huwelijksdag, 1981. Beeld: BrunoPress

Twijfels over elkaars leven

Na die eerste ontmoeting zagen de prinsessen elkaar nog een aantal keren, waaronder bij het huwelijk van Charles en Diana. Ze zagen allebei dat de ander een partner had die niet goed voor haar was. In het boek True Grace van Wendy Leigh is een passage opgenomen waarin Grace haar zorgen uit: “Arm ding. Ik twijfel er behoorlijk aan of ze op dit pad zal blijven. Ze [Charles en Diana] hebben niets met elkaar gemeen. Ik denk dat hij veel te oud voor haar is en zij is zelf erg, erg jong.” Uit het boek Diana: Her True Story van Andrew Morton blijkt dat Diana een soortgelijk iets over Grace heeft gezegd: “Hoe geweldig en sereen ze ook was, onder de oppervlakte was er iets – dat zag ik.”

Auto-ongeluk

Helaas voor de prinsessen was hun vriendschap van korte duur. De voorspelling van Grace over haar eigen dood kwam zoals gezegd uit in 1982. Op 13 september van dat jaar kreeg Grace een beroerte tijdens het rijden, waardoor haar auto crashte en in een ravijn viel. Haar dochter, prinses Stephanie, zat ook in de auto en overleefde het ongeluk. Grace moest echter aan life support worden gelegd, die een dag later werd stopgezet. Ze is maar 52 jaar oud geworden.

prinses-diana-uitvaart-grace

Prinses Diana arriveert bij de uitvaart van prinses Grace, 1982. Beeld: BrunoPress

Bij de uitvaart

Diana was er kapot van en wilde koste wat kost Graces uitvaart bijwonen. Charles was tegen dat plan, maar prinses Diana maakte hem duidelijk dat het belangrijk voor haar was. Grace was immers, net als zijzelf, een vreemde geweest die door het huwelijk in een grote en aparte familie werd opgenomen. Ze vroeg de Queen herself of ze naar de uitvaart mocht en kreeg haar toestemming. Tijdens de dienst stroomden de tranen over haar wangen, maar ze hield zich ook erg sterk. Toen ze eenmaal terug was in Engeland, werd ze geprezen voor haar betrokkenheid en het vertegenwoordigen van de Engelse monarchie.

Getroffen door hetzelfde lot

Er volgden doodongelukkige jaren voor prinses Diana, waarin ze zich eeuwig het vijfde wiel aan de wagen voelde binnen haar huwelijk. Uiteindelijk scheidde ze in 1996 van Charles en even leek het geluk aan haar zijde te staan. Helaas kwam ze op 31 augustus 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in de Pont de l’Alma tunnel in Parijs. Ze was nog maar net 36 jaar oud.

Bron: New Idea | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook